OLJE OG GASS

Språkrådet fraråder heltenavn på oljefelt

Ola Borten Moe vil selv gi navn til store oljefunn. Men han blir imøtegått av OD og Språkrådet.
Ola Borten Moe vil selv gi navn til store oljefunn. Men han blir imøtegått av OD og Språkrådet. Bilde: Bendiksby, Terje
Ole K. Helgesen
7. juli 2011 - 09:54
Vis mer

I petroleumsmeldingen går regjeringen inn for at ansvaret for fastsetting av navn på viktige norske oljefelt vil bli tillagt Olje- og energidepartementet (OED).

Oljedirektoratet (OD), som har ansvaret for dette i dag, skal fremdeles godkjenne navn på mindre viktige felter.

Bakgrunn: Endrer navnepolitikken for sokkelen

Vil ikke ha ny navnepolitikk på sokkelen

Språkrådet: Oljefelt heter ikke Harry Potter

Kritikk fra OD

OD har imidlertid lite sans for at politikerne skal overta ansvaret for navnsetting av petroleumsfeltene.

Oljedirektør Bente Nyland har kritisert olje- og energiministerens forslag om å omdøpe Skrugard-feltet til Sverdrup, både overfor Teknisk Ukeblad og på Petoros 10-årsjubileum i mai.

Oljen kan ha lekket ut av delelinjeområdet

Nå har OD fått Språkrådet til å foreta en språkfaglig vurdering av bruk av personnavn i navnsettingen av oljefelt.

Og konklusjonen er klar:

– Språkrådet ønsker å fraråde å innføre memorialnavn som en ny navngivingskategori for oljefeltnavn. En viktig grunn til dette er at det er vanskelig å avgjøre hvem som har gjort seg fortjent til en slik oppkalling. Ofte vil bakgrunnen for oppkallinga være politisk motivert, noe vi mener er uheldig for denne navnetypen, skriver seniorrådgiver Marit Hovdenak i Språkrådet i et brev til OD.

Ingen tilknytning

Seniorrådgiveren understreker at det i offisiell navngivning dessuten er vanlig at det er en viss tilknytning mellom navneobjektet og vedkommende som kalles opp.

– Dette er vanskelig å følge opp dersom utgangspunktet er at en gjennom navnsettinga ønsker å hedre betydningsfulle nordmenn.

Hvilken Sverdrup?

Språkrådet mener også at Sverdrup-navnet lett kan misforstås.

– Feltnavn bør ikke være for lange. Memorialnavn blir lett nokså lange, og hvis en sløyfer fornavnet og bruker f.eks. Sverdrupfeltet, vil det være vanskelig å identifisere hvilken Sverdrup det er snakk om. Ved siden av Johan Sverdrup har vi jo for eksempel Georg Sverdrup, som var filolog og politiker, og polfareren Otto Sverdrup, hevder Hovdenak.

Gir ser ikke

Borten Moe var ikke tilgjengelig for kommentar på grunn av ferie, men politisk rådgiver i OED, Ivar Vigdenes bekrefter at han ikke har planer om å gi slipp på Sverdrup-navnet på tross av innsigelser fra Statoil, Oljedirektoratet og Språkrådet.

– Statsråden ønsker fremdeles å kalle Skrugard for Sverdrup, sier Vigdenes.

Borten Moe: Oljenorge er en framtidsnæring

– Det virker som om det er strid mellom OD og OED om navngivning av nye felt. Hvorfor er det viktig at navn på oljefelt blir politisk bestemt?

– Det er ikke noen konflikt om dette. I den nylig framlagte petroleumsmeldingen har departementet varslet en gjennomgang av dagens system for navnsetting. Dette har sin bakgrunn i at større, selvstendige utbygginger har en stor signaleffekt. Særlig gjelder dette i nye, umodne områder som Barentshavet, sier Vigdenes til Teknisk Ukeblad.

Viktige utbygginger

OED mener det i slike utbygginger er viktig at navnevalget speiler viktigheten av prosjektet og virksomheten.

– De navn fra norrøn mytologi som har sterkest symboleffekt er allerede i bruk. Funn som representerer et sprang eller langt skritt framover for næringen, landsdelen eller landet, skal ha navn som reflekterer dette og som passer inn i nasjonal kontekst og historieskriving, sier han.Vil tvinge Statoil

Dermed ser det ut til at navnestriden vil fortsette.

Borten Moe har tidligere uttalt at han ikke vil godkjenne Skrugard-navnet dersom han er statsråd når Statoil leverer plan for utvikling og drift (PUD) for feltet.

Men Statoil bruker konsekvent Skrugard-navnet, og departementet har heller ikke blitt enige med Statoil om en endring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.