IKT

Språkknebling på Voss

9. okt. 2001 - 14:59

Krisen i finansmarkedet er i ferd med å kneble språkteknologieventyret på Voss. Teknologimiljøet kan være i ferd med å smuldre bort før allerede før opppbyggingen var ferdig.For bare to uker siden var det jubel og framtidstro i bygda og i teknologimiljøet. Omslaget kom brått.

Nordisk Språkteknologi (NST) ser ikke ut til å lykkes med å skaffe til veie nødvendig kapital for å videreføre planlagt drift. Forutsatt ekstraordinær generalforsamlings vedtak 11. oktober, går det mot full restrukturering, nedbemanning og flytting fra Voss for språkteknologiselskapet.

Mange må gå

42 av 70 ansatte blir trolig sagt opp. De som blir igjen flyttes i løpet av høsten til København og Bergen.

– Det er leit at så mange av våre ansatte må forlate selskapet og at selskapet må forlate Voss. Men disse grepene er tvingende nødvendige for å sikre videre satsing på et område som allerede i dag genererer inntekter og som vil være lønnsomt i nær fremtid, sier administrerende direktør Geir Arne Veglo i NST til Teknisk Ukeblad.

Fra tre til ett

Tre satsingsområder krymper til ett: Telekom og mobilt internett.

– Telekom og mobilt internett er det markedssegmentet der anvendelsen av språkteknologi er kommet lengst i dag. Kommersielle språkteknologiprodukter fra NST er allerede i bruk i markedet, sier Veglo.

Forretningsområdene diktering og it-baserte hjelpemidler/støttesystemer må eventuelt utvikles av nye eiere, utenfor NST.

NSTs styre og ledelse forsikrer at de vil arbeide med å avklare om det finnes andre alternativer, helt frem til generalforsamlingen 11. oktober.

Uro i Voss

Utsiktene til å miste NST, skaker Voss. Det hersker liten tvil om at NST er en viktig bærebjelke for språkteknologimiljøet i skibygda.

– NST er en ubetinget viktig bjelke i Voss-miljøet. Dersom NST flytter, mister vi mye av det teknologiske grunnlaget for virksomheten her, sier Tor Bjøru bekymret. Bjøru er styreleder i inkubatorpådriveren SPNE (S.AI.L Port Northern Europe), og direktør i SIVA (Selskapet for industrivekst), som eier SPNE.

Nedleggingsvarskuet fra NST-ledelsen kommer bare få uker etter at SPNE lanserte revitalisering av språkteknologimiljøet med brask og bram. En vellykket omstrukturering og nye oppstartbedrifter i porteføljen bar bud om fremtidstro for it-eventyret.

Selskapet samler 12 oppstartbedrifter med hovedvekt på språk- og taleteknologi og kunstig intelligens, og planene om et nytt, storstilet it-senter så ut til å være nærmere realisering enn noen gang.

NSTs drastiske flyttebudskap skaper uro i rekkene.

– Men det er for tidlig å forskuttere utfallet. NST har ikke tatt noen endelig avgjørelse ennå, sier Bjøru.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.