IKT

Språkfjær i teknohatten

3. juli 2001 - 07:15

IBM Corporation og Nordisk Språkteknologi (NST) på Voss har inngått en strategisk allianse inn mot det raskt voksende språkteknologimarkedet. Alliansen har som mål å bringe IBMs språkteknologi inn i Skandinavia. Samarbeidet gir samtidig NST tilgang til IBMs globale forskningsekspertise og teknologi i NSTs videre produkt- og markedsutvikling.

Lisensieres ut

Avtalene mellom IBM og NST innebærer at NSTs språkteknologi lisensieres ut, og vil bli integrert i IBMs språkteknologiprodukter for å kunne tilby språklig fullverdige produkter, løsninger og tjenester på norsk, svensk og dansk.

IBM lisensierer samtidig sin dikteringsteknologi til NST. NST vil videreutvikle, markedsføre og selge disse produktene og tjenestene under sitt eget varemerke.

NST utnevnes til å bli IBMs første utvikler og forhandler innen språkteknologifeltet i det skandinaviske markedet. Videre blir NST en forhandler for salg av IBMs maskin- og programvare.

Avtalene innebærer også at NST får tilgang til IBMs globale laboratorier, forskning og ekspertise innen språkteknologifeltet.

Forventer sterk vekst

– NST har utviklet bred språkteknologikompetanse og språkdatabaser som gjør det mulig for oss å tilby IBMs språkteknologiprodukter på lokale språk i Skandinavia på kort tid. IBM forventer at det skandinaviske markedet for denne type produkter vil være verdt rundt 2,5 milliarder kroner i løpet av tre år. Dette inkluderer programvare, maskinvare og tjenester, uttaler administrerende direktør Endre Rangnes i IBM Norge i en pressemelding.

– Vi ser vekst i alle geografiske områder, men vi forventer den største veksten i Skandinavia, et område som er kjent for å ligge langt fremme på IT/Telecom-fronten.

I den samme pressemeldingen uttaler administrerende direktør Geir Arne Veglo i NST: – Det internasjonale teknologi- og markedssamarbeidet med IBM representerer et nytt gjennombrudd for NST og gjør oss i stand til å akselerere utviklingen frem mot lønnsom drift. Et internasjonalt teknologi- og markedssamarbeid med IBM forsterker vår posisjon som en ledende aktør innen utvikling av grunnteknologi og applikasjoner inn mot språkteknologimarkedet i Skandinavia.

– Jeg er meget fornøyd med den kompetansen og det forretningsmessige grunnlaget som er utviklet i NST gjennom de siste årene, og ser frem til å utvikle dette videre sammen med IBM sier Ole Lund, styreformann i NST.

Besparelser

Språkteknologi gjør kommunikasjonen mellom mennesker og datasystemer enklere. Språkteknologiprodukter vil bli avgjørende for utviklingen av tjenester og innhold i det nye, mobile Internett i Skandinavia. Det forventes at språkteknologisprodukter vil gi store besparelser i privat og offentlig sektor, gjennom effektivisering av arbeidsprosesser og saksbehandling. Talegjenkjenning vil gjøre hverdagen enklere for mange befolkningsgrupper, blant annet utviklingshemmede.

IBM har vært en sentral aktør innen språkteknologi i over 20 år, og er globalt markedsledende i dette markedet. IBMs produktportefølje innen språkteknologi er den eneste i markedet som tilbyr komplette løsninger for tale innen e-business. NST på sin side er ledende innen språkteknologi på de skandinaviske språk, og således skaper avtalene en svært sterk konstellasjon i den skandinaviske markedet. Språkteknologi er forventet å være ett av markedene med sterkest vekst innen IT-industrien i de nærmeste årene.

NST (Nordisk Språkteknologi) er Nordens ledende språkteknologiselskap. NSTs hovedvirksomhet er å utvikle, markedsføre og selge språkteknologiske løsninger, tjenester og produkter - som forbedrer kommunikasjonen mellom mennesker og maskiner. Det fokuseres på hovedteknologiene talesyntese og talegjenkjenning. Talesyntese betyr at et dataprogramprogram leser opp tilfeldig tekst med en naturtro stemme, og talegjenkjenning muliggjør for en datamaskin å forstå hva en sier, enten som en kommando eller enkle fraser. NST satser særlig på produkter innen områdene "Telekom og mobilt internett", "Medisinsk diktering" og "It-baserte hjelpemidler".

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.