ENERGI

Sporvei sparer strøm

Camilla Aadland
23. juni 2005 - 13:31

Oslo Sporveier har signert en samarbeidsavtale med Enova som blant annet innebærer en betydelig effektivisering av Sporveiens energibruk.

I alt skal Sporveien frem til 2009 spare 32,7 GWh, noe som innebærer en årlig reduksjon i energikostnadene med drøyt 20 millioner kroner. Sporveien brukte 90 millioner kroner til strømutgifter i 2003.

Bremseenergi

Den viktigste posten så langt er utskifting av vognmateriell på T-banenettet hvor utnyttelse av bremseenergi står sentralt. Her anslår Sporveien en nedgang i forbruk på cirka 31 prosent sammenlignet med gammelt materiell.

Videre vil tiltak på vognførers kjøreadferd ytterligere kunne øke dette potensialet. Andre områder som blir berørt er regulering av sporvekslervarme, utskifting og regulering av belysning, og tiltak i Sporveiens bygningsmasse.

Nye vogner

– Energieffektiviseringen er et viktig tiltak for oss. Vi har et sterkt fokus på miljø og kvalitet, og både de nye T-banevognene og øvrige tiltak vil gjøre oss i stand til å gi kundene våre et stadig bedre tilbud, sier administrerende direktør Trond Bjørgan i Sporveien i en pressemelding.

Administrerende direktør Eli Arnstad i Enova er også fornøyd med avtalen.

- Sporveien er en betydelig forbruker av energi, og denne avtalen har derfor stor betydning også for de mål vi har for reduksjon i energibruken nasjonalt, sier Arnstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.