SAMFERDSEL

Sporty, null utslipp

7. apr. 2003 - 10:14

En utslippsfri bil behøver ikke være kjedelig, fastslår japanerne.

To nye miljøkonsepter er nå lansert av Toyota: Sportskupeen Toyota FINE-S og SUV'en Lexus RX300 hybrid (SUV=Sports Utility Vehicle).

FINE-S er en fremtidsbil der den eneste "avgassen" er rent vann. Toyota vil i sine fremtidige brenselcellebiler sette hydrogenbaserte drivlinjer i en rekke ulike kjøretøy, basert på felles plattform.

Studien FINE-S er et eksempel på hva som er mulig: Brenselcellen på 100 kW driver en generator som lader en akkumulator-enhet, og hvert hjul skal drives av sin egen kompakte elektriske nav-motor, noe som gir optimalt firehjulstrekk.

FINE-S er 4,41m lang og 1,87m bred. Akselavstanden er 3 meter, konseptet har korte overheng foran og bak og et flatt, aerodynamisk design.

Lavt tyngdepunkt oppnås ved lavt plassert drivlinje og vitale komponenter i montert ved hvert hjul. Bilen har plass til fire personer i futuristiske seter. Avdukingen kom bare to måneder etter at Toyota leverte sine første brenselcelle-biler til den japanske regjering og to til et universit i California.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.