Sporing øker fortjenesten

TILLIT: Folk var tilbøyelige til å handle mer fisk når de fikk vite hvor den kom fra.
TILLIT: Folk var tilbøyelige til å handle mer fisk når de fikk vite hvor den kom fra. (Bilde: Espen Zachariassen)
  • IT

eTrace

  • Et EU-prosjekt for å teste muligheten for å bruke EPCIS, en standard for elektronisk informasjonsutveksling, i forsyningskjeden for sjømat.
  • Deltakere er blant andre SINTEF Fiskeri og havbruk, Tracetracker, Lunds Universitet og det svenske nasjonale Fiskeriverket.

Matsporingsprosjektet "eTrace" gjennomførte i forrige måned en sporbarhetspilot i Sverige.

Resultatet viste økt fortjeneste for sporbare sjømatprodukter.

Hele kjeden

Prosjektet kjøres innenfor EUs matprogram SafeFoodEra, og i pilotforsøket ble det sporet fisk fra fiskebåter i Simrishamn hele veien gjennom forsyningskjeden til en fiskebutikk i Gøteborg.

RFID-merking og EPCIS-standarden gjorde det mulig å gi kundene nøyaktig informasjon om hvor den spesifikke fisken kom fra.

Kjerneteknologien ligger i sporingsløsningen fra det norske selskapet Tracetracker, som også er involvert i det norske matsporingsprosjektet.

Svenske Simrishamn var hjertet i pilotprosjektet med norsk teknologi.

Et enkelt nettsted ga butikken direkte tilgang til informasjon og kart som viser hvor fisken ble fanget og hvordan den kom til butikken.

Mangedoblet

Fiskeforhandler Peter Källström i Göteborg uttaler i en pressemelding fra systemleverandøren Tracetracker at sporbarhet har bidratt til å øke salget.

- Ved siden av torsken satte vi opp et kart som viser hvor fisken ble fanget og bearbeidet. Kartet fortalte den historien som forbrukere har ventet på å få høre, nemlig at fisken er lokal fangst. I stedet for å selge et par kilo om dagen, solgte jeg mer enn 150 kilo i løpet av fire dager. Dette er en meget betydelig økning for oss, sier Källström.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå