Matsporingsprosjektet "eTrace" gjennomførte i forrige måned en sporbarhetspilot i Sverige.
Resultatet viste økt fortjeneste for sporbare sjømatprodukter.
Hele kjeden
Prosjektet kjøres innenfor EUs matprogram SafeFoodEra, og i pilotforsøket ble det sporet fisk fra fiskebåter i Simrishamn hele veien gjennom forsyningskjeden til en fiskebutikk i Gøteborg.
RFID-merking og EPCIS-standarden gjorde det mulig å gi kundene nøyaktig informasjon om hvor den spesifikke fisken kom fra.
Kjerneteknologien ligger i sporingsløsningen fra det norske selskapet Tracetracker, som også er involvert i det norske matsporingsprosjektet.
Et enkelt nettsted ga butikken direkte tilgang til informasjon og kart som viser hvor fisken ble fanget og hvordan den kom til butikken.
Mangedoblet
Fiskeforhandler Peter Källström i Göteborg uttaler i en pressemelding fra systemleverandøren Tracetracker at sporbarhet har bidratt til å øke salget.
- Ved siden av torsken satte vi opp et kart som viser hvor fisken ble fanget og bearbeidet. Kartet fortalte den historien som forbrukere har ventet på å få høre, nemlig at fisken er lokal fangst. I stedet for å selge et par kilo om dagen, solgte jeg mer enn 150 kilo i løpet av fire dager. Dette er en meget betydelig økning for oss, sier Källström.