OLJE OG GASS

Sporer oljeflak mer effektivt

GJENNOMBRUDD: Gründerfirmaet SEC fikk et gjennombrudd fredag 23. februar, med sin søke- og posisjoneringsteknologi til bruk på båter. Håkon Skjelten (til venstre) og Lars Andre Solberg er fornøyd med å få Statoil som eiere.
GJENNOMBRUDD: Gründerfirmaet SEC fikk et gjennombrudd fredag 23. februar, med sin søke- og posisjoneringsteknologi til bruk på båter. Håkon Skjelten (til venstre) og Lars Andre Solberg er fornøyd med å få Statoil som eiere. Bilde: Espen Leirset
Espen Leirset
26. feb. 2007 - 08:00

Det er bare noen uker siden «Server» havarerte utenfor Bergen og slapp ut over 300 tonn olje utenfor fjæresteinene. Det lille trondheimsfirmaet SEC har utviklet et produkt som kan gjøre opprensking etter slike oljeutslipp mer effektiv.

Statoil går inn

Det nye produktet, som er klart for markedet om ett år, vil få stor betydning for olje- og offshoresektoren.

- Dette verktøyet gjør at vi kan holde mer stabil oppsikt med oljen enn i dag. Det gjør at vi også kan ha operasjoner om natten, sier investeringsansvarlig Ståle Myhre i Statoil.

Statoil og det ferske investeringsselskapet Pro Venture har lagt til sammen 14 millioner kroner i selskapspotten. 23. februar offentliggjorde SEC avtalen med Statoil på en pressekonferanse.

14 millioner

De 28 år gamle gründerne Lars Andre Solberg, Håkon Skjelten og Jonas Aamodt Moræus er lykkelige over avtalen med Statoil.

- Vi tok kontakt med Statoils leverandørutviklingsprogram (LUP) i fjor sommer, og derfra gikk det slag i slag, sier Lars Andre Solberg. Med kvikk munn er han den som prater mest og fortest om utviklingen i selskapet siden Teknisk Ukeblad sist omtalte dem. Det var for halvannet år siden, da kjernen i produktet var ferdig, men markedet ennå ikke utforsket. Den gang så gründerne for seg at en søkelyskaster som ved hjelp av infrarødt kamera og en «lock-on-target» funksjon kunne finne mennesker som falt over bord. Men bruksnytten er trolig større innen oljerettet offshorenæring.

Prisvinnere

- Her er både nytten av produktet og betalingsviljen større, påpeker Solberg. Fram til i dag har gründerne levd med kniven på strupen, og har overlevd ved hjelp av gründerpriser på noen hundre tusen kroner.

De kom også på andreplass i Teknisk Ukeblads ingeniørbragd for 2005.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.