ENERGI

Sporer klimasyndere

Forskere har fremskaffet de første globale kartene over karbonmonoksid-strømninger (CO). Kartene vil snart bli detaljerte nok til å lokalisere miljøsynderne, skriver New Scientist.

Tidligere kart over distribusjon av forurensing bygde på data fra sensorer på land eller luftballonger. Mistanken for utslipp var da begrenset til byer eller industriområder. Med Nasas nye Terra-satellitt er det mulig å skanne hele kloden og identifisere hvilke land, fabrikker og gateadresser som genererer utslipp.

Kartene bygger på data fra den såkalte Mopitt-sensoren på Terra-satellitten (Measurement of Pollution in the Troposphere). Mopitt sporer det infrarøde lyset som karbonmonoksid sender ut. Forskere fra University of Toronto og det amerikanske National Center for Atmospheric Research har kombinert disse opplysningene med en modell over atmosfæriske strømninger, til en animert illustrasjon som viser kildene til karbonmonoksid og hvor vinden bringer gassen.

Så langt har bildene avdekket enorme karbonmonoksidkilder i Brasil og Sør-Øst Asia, trolig som følge av skogbranner.

Siden karbonmonoksid er et biprodukt fra nær sagt all forbrenning, tror forskerne at karbondioksid og nitrøse gasser spres på tilsvarende måte, ifølge New Scientist.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.