GUIDER

Spor mobilen i sanntid

Stilige ting du kan gjøre med mobilen din.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. jan. 2011 - 15:19
Vis mer

GPS-en i mobilen din kan brukes til mye mer enn bare å finne ut hvor du skal. Du kan for eksempel bruke den til geomerking av bilder, eller du kan bruke den til å lage et treningsprogram for å nevne noe.

Det er også mulig å bruke en GPS-mobil til å spore noe i sanntid. Det vil si at du kan få informasjon om nøyaktig hvor telefonen befinner seg ved for eksempel å se på et kart i nettleseren din.

For å få til dette trenger du en mobiltelefon med GPS og en app som sender informasjon om din posisjon til en tjener på internett. En internettjeneste kan så plassere din posisjon på et kart, slik at du kan se hvor telefonen befinner seg i øyeblikket. 

Mange bruksområder

Bruksområdene for dette er mange, og helt sikkert flere enn vi kan tenke oss. Dersom du for eksempel skal kjøre langt og har en bekymret bedre halvdel kan du bruke GPS-sporing i bilen slik at han eller hun kan følge med på hvor langt du har kommet. 

Dette kan også brukes som en billig tyverisporing i bilen, hvis du for eksempel gjemmer vekk en mobiltelefon i hanskerommet og har den koblet til strøm. Skulle bilen plutselig bli borte er det ikke verre enn at du sjekker hvor den befinner seg og ringer onkel politi.

Du kan spore en hund som går løst, og finne ut nøyaktig hvor den oppholder seg dersom den skulle finne på å stikke av.

Eller du kan rett og slett få dekket ditt eksponeringsbehov ved å legge til et kart på bloggen din slik at vennene dine kan følge med på hvor du befinner deg i verden.

Som sagt: Mulighetene er mange. Her er det fantasien som setter begrensningene.

Slik får du GPS-sporing i sanntid

Det er mange tjenester som tilbyr GPS-sporing i sanntid, og en av de bedre vi har funnet er InstaMapper. Denne er helt gratis, og fungerer på de aller fleste mobiltelefoner. 

Å komme i gang med dette er svært enkelt. Først registerer du deg som bruker av tjenesten. Deretter laster du ned den tilhørende appen til telefonen din. 

Så må du koble telefonen din til tjenesten. Dette gjør du ved å velge "Devices" og "Add a new device" på Instamapper.com. her må du gi telefonen et navn, og så velger du å bruke metriske måleenheter, og trykker deretter "Add".

Nå opprettes en nøkkel bestående av 13 siffer, som du skriver inn i appen på telefonen. Når du så starter GPS-sporingen på telefonen sendes posisjonen til tjenesten som kan vise hvor telefonen er på et kart.

Verre er det faktisk ikke.

Del posisjonen med andre

Skal du dele posisjonen din med andre må du aktivere deling. Dette gjør du ved å gå inn under "Devices" på InstaMapper.com og trykker "Sharing". Da lages to lenker; en for standard nettlesere og en for mobilnettlesere. Disse kan du for eksempel sende til de som skal kunne se posisjonen via e-post.

Her finner du også HTML-kode som gjør det mulig å bygge inn et kart med posisjon på en hvilken som helst nettside. Dette kan være for eksempel bloggen din.

Under ser du en av telefonene vi har testet med som eksempel på innbygging av kart:

Hvilken informasjon som deles

Når du er logget inn i InstaMapper kan du se detaljert informasjon om hvilken rute som er tilbakelagt. Her vises høyde over havet, hastighet og retning. Informasjonen er hentet fra siste oppdatering appen har lastet opp. I utgangspunktet lastes det opp posisjon med noen sekunders mellomrom.

I kartet du kan dele med andre vises siste registerte posisjon, dens høyde, hastighet og retning. Du kan også velge å vise tilbakelagt rute med inntil 50 rutepunkter. Det samme vises i mobilnettleserutgaven.

Sluker strøm og data

Husk på at GPS-sporing på denne måten bruker mye strøm. GPS-en på telefonen er konstant aktiv, og appen laster opp data til internett så godt som kontinuerlig.

Du bør regne med at batteriet er flatt innen fem timer. Derfor er det lurt å ha telefonen koblet til en strømkilde dersom du skal spore den i mange timer. 

Du må også sørge for å ha fastpris på datatrafikk. Og for alle del: Ikke finn på å bruke dette i utlandet. Datatrafikk under roaming i andre land er såpass kostbart at du kan ende opp med en regning på flerfoldige tusen.

Slik får du InstaMapper på din telefon

Du trenger å installere en app som sender GPS-posisjon til InstaMapper. Denne appen heter GPS Tracker.

Det finnes egne apper til Android og iPhone, i tillegg til en Java-app som fungerer på blant annet Symbian-telefoner (Nokia), Sony Ericssons ikke-smattelefoner og andre telefoner med Java-støtte.

Vi har testet ut alle versjonene, og konstaterer at det jevnt over fungerer bra.

Android

Søk på "GPS Tracker" i Android Market. Det er flere apps som heter dette, og du ser etter programmet laget av InstaMapper LLC. Alternativt kan du skanne QR-koden til høyre, eller se appen i AppBrain.

Slik bruker du QR-koder »

På vår testtelefon fant vi ikke appen i Android Market. Dersom dette skjer med deg også kan du installere appen manuelt ved å laste ned installasjonsfilen fra Softpedia. Den enkleste måten å gjøre dette er å åpne Softpedia-linken rett i mobilens nettleser. Telefonen vil i så fall be om tillatelse til å installere programvare fra ukjent kilde.

Se ellers installasjonsinstruksjoner på InstaMapper.com »

iPhone

Søk etter "Instamapper" i App Store. Du kan også lese mer om appen ved å gå til iTunes. Vær oppmerksom på at begrensninger i iOS gjør at du ikke kan kjøre InstaMapper i bakgrunnen.

Se ellers installasjonsinstruksjoner på InstaMapper.com »

Andre telefoner

Så lenge du har en telefon som støtter Java-apps (for eksempel Nokia-telefoner), trenger du bare å installere Java-versjonen av InstaMapper. Dette gjør du ved å åpne en såkalt .JAD-fil på telefonen.

Vi har lastet opp installasjonsfilen til våre tjenere, så du kan enten laste den ned og overføre den til mobilen din, eller du kan åpne filen direkte fra mobilens nettleser for å starte installasjon.

Her finner du GPStracker.JAD »

PS: Liker du tjenesten?

Vi syns InstaMapper er en veldig stilig tjeneste. At den tilhørende appen er gratis, at det ikke koster ei krone å registere seg, og at du kan legge til mange telefoner gjorde at vi benyttet oss av muligheten til å donere et lite beløp via Paypal. Vi oppforderer herved alle våre lesere som finner nytteverdi i tjenesten om å gjøre det samme.

Flere stilige ting du kan gjøre med mobilen din

Del 1: Time lapse-video - Reis i tid med mobilen »

Del 2: Panoramabilder - Få skikkelig oversikt »

Del 3: GPS-sporing - Finn ut hvor langt bikkja går »*

Del 4: Parkeringsassistenter - Finn ut hvor du parkerte bilen » 

Del 5: Gå på skattejakt - Slik  fungerer geocaching »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.