NATURVITENSKAP

Spor etter vann på Mars

7. jan. 2001 - 09:02

Den amerikanske romorganisasjonen Nasa har lagt frem bilder som viser klare tegn til lag av sedimentære bergarter i kratere og andre fordypninger ved ekvator på Mars. Lagene gir inntrykk av en planet som i en periode for kanskje 4,3 til 3,5 milliarder år siden kan ha hatt tallrike innsjøer og grunne hav. Da har den vært en planet som på et tidlig stadium kan ha vært ganske lik Jorden, og som i hvert fall har hatt en langt mer dynamisk geologi enn tidligere antatt.

Bildene er tatt av den amerikanske romsonden Mars Global Surveyors Mars Observer Camera: – Vi ser distinkte, tykke lag av bergarter i kratere og andre fordypninger der et linjemønster indikerer at de er dannet i innsjøer og grunne hav. Vi har aldri tidligere observert slike ugjendrivelige tegn på at sedimentære bergarter er utbredt på Mars, uttalte dr. Michael Malin, sjefsforsker for Mars Observer Camera ved Malin Space Science Systems i San Diego, California.

Dr. Malin tror at bergartene oppsto da sand og støv sank til bunns i vannet, og ble igjen som et hardt lag etter at vannet fordampet. Da sjøene og havene atter ble fylt, skjedde det samme, og gjennom tusener av år hadde det bygget seg opp en rekke lag, som kraftige vinder senere avdekket. Noen av lagene er bare noen få meter tykke.

Funnet er beskrevet av dr. Malin og dr. Ken Edgett, forsker ved Space Science Systems, i 8. desemberutgaven av tidsskriftet Science.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.