FORSVAR

Spøkelset Stryker

Etter et år med IOCAT (Initial Operational Capabilities testing), er US Army's første Strykerenhet (Stryker Brigade Combat Team) i full sving i Irak.

Vognene går så stille at irakiske motstandsmenn kaller dem Ghost Riders. Enheten er en panservognenhet av bataljons størrelse. Bataljonen brukes som innsatsstøtte for eksempel av First Marine Expeditionary Force (OneMEF) og 2. Infantry Division.

Marineinfanteriet har nylig tatt over ansvaret for å renske midtre Irak inkl. Bagdad-forstedene og Fallujah. Vognene som nå skal tilknyttes Marines, har topp moderne utstyr - også for kommunikasjon med luftbårne enheter - og motstår treff fra alt opp til og med rakettgranater.

De er vesentlig mer nyttige i direkte landstrid enn de til nå vanlige kjøretøytypene Humvee og Bradley FV er. Bare stridsvogn type Abrams Mark I tåler mer.

Men selv om amerikanerne er overlegne militært og utstyrsmessig, er irakernes økende motstand med enkle midler slagkraftig nok til å drive de militære okkupasjonsstyrkene på sakte retrett flere steder.

En ny type Stryker har skuddsikre dekk, ekstra pansring og 360 graders observasjon via minikameraer. Vognene kan utstyres med alt fra halvtoms mitraljøser til 7,62 millimeter maskingeværer pluss en 20 millimeter høyhastighets automatkanon. Kanonen er av samme type som den som sitter i kampflyet F-16.

Montert i Stryker har den vesentlig større ammunisjonsmengde. Hittil har ingen Stryker gått tapt i kamp, til forskjell fra "jeepen" Humvee og til dels også infanterivognen Bradley.

Marineinfanteristene forteller at irakiske motstandskjempere kaller vognene for Ghost Riders, fordi de dukker uventet opp og beveger seg svært raskt. Her er det ingen advarende rasling og gnissing som fra beltebårne vogner.

Hittil er ingen Stryker ødelagt i kamp og ingen av de infanteristene de bærer, har fått skader. De amerikanerne som faller eller skades i Irak sitter enten i lastebiler, i firehjulstrekkere, i Humvee eller går til fots. Derfor er Stryker blitt det mest populære innsatsmiddel USA rår over der nede.

Neste år får vognene påmontert reaktiv pansring. Da kan de gå i nærkamp med motstandere med tyngre antipanservåpen.

Neste år får vognene også oppjustert kommunikasjonsutstyr og høyere mastantenne. Ytterligere tre Stryker-enheter er under oppsetting i US Army.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.