BYGG

Splittet byggenæring

VIL SAMLE: Styreleder Peder Backe i BNL ser helst at byggenæringen samler seg, mens de andre organisasjonene er mer skeptiske.
VIL SAMLE: Styreleder Peder Backe i BNL ser helst at byggenæringen samler seg, mens de andre organisasjonene er mer skeptiske. Bilde: Mona Strande
Joachim Seehusen
31. mars 2008 - 12:57
Vis mer

Arkitektene har sin arbeidsgiverorganisasjon, prosjekterende ingeniører er samlet i Rådgivende Ingeniørers Forening mens de tekniske entreprenørene er i Norsk Teknologi. Resten av byggenæringens organiserte virksomheter er samlet i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Teknisk Ukeblad er kjent med at krefter i BNL helst ser hele næringen samlet under én paraply. Men dit kan veien være lang.

Utdebattert

– Det var sist oppe i 1998 da Telfo, forgjengeren til Norsk Teknologi ble dannet. Den gang sa våre medlemmer nei, sier Jostein Skree, administrerende direktør i Norsk Teknologi.

– Vi er såre fornøyd, det er ferdigdebattert. Tekniske anlegg blir større og større og det var et ønske fra medlemmer å stå sammen.

Mye å vinne

Peder Backe, styreleder i BNL er mer åpen for samarbeid:

– Jeg tror at for å få best mulig forutsigbare rammebetingelser må byggenæringen stå samlet. Det er en spennende tanke å få én organisasjon, men det er en omfattende prosess. BNL går ikke svanger med et slikt prosjekt nå, men byggenæringen hadde hatt mye å vinne på å samle seg, selv om vi har BAE-rådet som et godt samarbeidsorgan.

Utførende og prosjekterende

– I dag er jo de utførende i BNL og Norsk Teknologi, mens de prosjekterende er i RIF og Arkitektbedriftene, vi er komfortable med det, sier Harald Eriksen, administrerende direktør hos Arkitektbedriftene.

Han mener de prosjekterende og de utførende har ulike interesser og ulike forhold å ta vare på. Men forholdet til RIF er tett:

– Vi har vært forlovet mange ganger, men vi har aldri tatt skrittet helt ut. Firmastrukturen er forskjellig, vår største bedrift har kun 200 ansatte, sier Eriksen, som legger til at i Sverige og Østerrike er arkitektbedriftene og rådgivende ingeniørbedrifter i samme forening.

Kompetansefellesskap

– RIF er en del av to næringer, samtidig som vi er en del av byggenæringen, ønsker vi å markere oss som en del av en kompetansenæring. Når det gjelder arkitektene, er vi nok mer sammenlignbare enn med de andre, sier Egil Bøckmann, styreleder i RIF. – Å se ingeniørene og arkitektene i sammenheng synes jeg er naturlig. Ellers er jo BAE-rådet en arena for samarbeid, sier Bøckmann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.