BYGG

Splittet byggenæring

VIL SAMLE: Styreleder Peder Backe i BNL ser helst at byggenæringen samler seg, mens de andre organisasjonene er mer skeptiske.
VIL SAMLE: Styreleder Peder Backe i BNL ser helst at byggenæringen samler seg, mens de andre organisasjonene er mer skeptiske. Bilde: Mona Strande

Byggenæringens organisasjoner

Byggenæringen består av mer enn 45 000 bedrifter med 354 000 ansatte. Kun få bedrifter er organisert.

Arkitektbedriftene har 430 medlemsbedrifter med 2000 ansatte. Organisasjonen er frittstående.

Rådgivende Ingeniørers Forening har 280 medlemsbedrifter med 6700 ansatte. Organisasjonen er frittstående.

Norsk Teknologi er en fellesorganisasjon for tekniske entreprenører med fire bransjeorganisasjoner som til sammen organiserer1500 bedrifter med 26.500 ansatte.

Byggenæringens Landsforening er en fellesorganisasjon for 17 bransjeforeninger og den klart største med 3800 bedrifter og 64 000 sysselsatte.

Arkitektene har sin arbeidsgiverorganisasjon, prosjekterende ingeniører er samlet i Rådgivende Ingeniørers Forening mens de tekniske entreprenørene er i Norsk Teknologi. Resten av byggenæringens organiserte virksomheter er samlet i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Teknisk Ukeblad er kjent med at krefter i BNL helst ser hele næringen samlet under én paraply. Men dit kan veien være lang.

Utdebattert

– Det var sist oppe i 1998 da Telfo, forgjengeren til Norsk Teknologi ble dannet. Den gang sa våre medlemmer nei, sier Jostein Skree, administrerende direktør i Norsk Teknologi.

– Vi er såre fornøyd, det er ferdigdebattert. Tekniske anlegg blir større og større og det var et ønske fra medlemmer å stå sammen.

Mye å vinne

Peder Backe, styreleder i BNL er mer åpen for samarbeid:

– Jeg tror at for å få best mulig forutsigbare rammebetingelser må byggenæringen stå samlet. Det er en spennende tanke å få én organisasjon, men det er en omfattende prosess. BNL går ikke svanger med et slikt prosjekt nå, men byggenæringen hadde hatt mye å vinne på å samle seg, selv om vi har BAE-rådet som et godt samarbeidsorgan.

Utførende og prosjekterende

– I dag er jo de utførende i BNL og Norsk Teknologi, mens de prosjekterende er i RIF og Arkitektbedriftene, vi er komfortable med det, sier Harald Eriksen, administrerende direktør hos Arkitektbedriftene.

Han mener de prosjekterende og de utførende har ulike interesser og ulike forhold å ta vare på. Men forholdet til RIF er tett:

– Vi har vært forlovet mange ganger, men vi har aldri tatt skrittet helt ut. Firmastrukturen er forskjellig, vår største bedrift har kun 200 ansatte, sier Eriksen, som legger til at i Sverige og Østerrike er arkitektbedriftene og rådgivende ingeniørbedrifter i samme forening.

Kompetansefellesskap

– RIF er en del av to næringer, samtidig som vi er en del av byggenæringen, ønsker vi å markere oss som en del av en kompetansenæring. Når det gjelder arkitektene, er vi nok mer sammenlignbare enn med de andre, sier Egil Bøckmann, styreleder i RIF. – Å se ingeniørene og arkitektene i sammenheng synes jeg er naturlig. Ellers er jo BAE-rådet en arena for samarbeid, sier Bøckmann.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.