KLIMA

Spleiser på milliard til regnskog i Kongo

Norges bidrag til å bevare regnskogen er 3 milliarder kroner årlig. Det er resultatet  av klimaforliket med opposisjonen på Stortinget og den rødgrønne regjeringen i desember 2007.
Norges bidrag til å bevare regnskogen er 3 milliarder kroner årlig. Det er resultatet av klimaforliket med opposisjonen på Stortinget og den rødgrønne regjeringen i desember 2007. Bilde: colourbox.com
17. juni 2008 - 15:25

Statsministrene Gordon Brown og Jens Stoltenberg (Ap) skal lansere det nye fondet på et møte i London tirsdag.

De to landene vil bidra med en halv milliard kroner hver, som skal utbetales over tre år.

900 NOK mill totalt

Etter det NTB forstår vil det norske bidraget komme i tillegg til de 400 millionene som regjeringen har satt av til regnskogvern i revidert nasjonalbudsjett.

Satsingen er den største Norge går i gang med etter at regjeringen lovet å bruke 3 milliarder kroner årlig i fem år på vern av regnskogen.

Nobelstyring

Det nyopprettede fondet skal styres av nobelprisvinner Wangari Maathai og den tidligere canadiske statsministeren Paul Martin.

De vil nå gyve løs på arbeidet med å finne prosjekter i landene i området, som alle har gitt sin aksept til satsingen.

Fondets arbeid vil bli todelt. I første rekke vil man skaffe seg oversikt over avskogingen, for deretter å sette i gang tiltak mot den.

CO2-kontroll

Eksperter regner med at en femdel av verdens CO2-utslipp skyldes avskoging. I tillegg til å motvirke avskoging, er målet med regnskogvernet å sikre det biologiske mangfoldet og levesettet til folk som bor i skogområdene. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.