produksjon

Spiser tømmer

Ole K. Helgesen
23. mars 2006 - 13:18

Trinnvis produksjon

Framstillingen av kjemiske produkter basert på tømmer (spesialcellulose, lignin, vanillin og etanol), foregår i mange trinn:



¿ Barken fjernes, og tømmerstokken kuttes til flis. Barken er verdifull som energikilde, og Borregaard får betydelige mengder varmeenergi fra sitt bioforbrenningsanlegg.

¿ Flisen behandles slik at cellulosefibrene frigjøres. Cellulosen går gjennom en rekke bleke- og rensetrinn før tørking og pakking.

¿ De øvrige bestanddelene i tømmeret, blant annet bindemidler og sukkerforbindelser, skilles ut i kokeprosessen. Denne råvarestrømmen (avluten) går til etanolfabrikken hvor sukkeret omdannes til etanol ved gjæring. I denne prosessen dannes kullsyre som brukes i mineralvannproduksjon.

¿ Den sukkerfrie avluten inneholder lignin som er utgangspunktet for produksjon av en rekke verdifulle produkter i lignin- og vanillinfabrikkene.

¿ Det organiske restmaterialet fra tømmerstokken som ikke inngår i noen produkter, går til et biologisk renseanlegg hvor materialet brytes ned ved hjelp av bakterier. I denne prosessen utvikles det biogass (metan) som benyttes som energi kilde. Det biologiske slammet fra denne nedbrytingsprosessen brennes i barkforbrenningsanlegget.

Ved Borregaards fabrikk i Sveits produseres ikke vanillin, men i stedet gjær og gjærekstrakter. Denne produksjonen baseres på sukkeret i tømmeret.



BORREGAARD FABRIKKER

Forventet omsetning 2006: 4,5 milliarder kroner

Antall ansatte: 1700

Aktuell med: Nytt forretningsområde

Du skal ikke se bort fra at vaniljesmaken i den forrige isen du spiste kommer fra en treforedlingsfabrikk i Sarpsborg.

Tømmer brukes nemlig til atskillig mer enn papirproduksjon. Nå skal Borregaard rendyrke markedet for naturlige tilsetninger fra tømmer i en lang rekke matvarer.

Smak og sprit

Borregaard utnytter det aller meste av tømmeret til en rekke produkter. Dette krever et stort og omfattende produksjonssystem hvor flere fabrikker er knyttet sammen i produksjonskjeden.

- Blant annet produserer vi spesialcellulose, etanol, lignin og vanillin. Vanillin er kanskje det produktet folk blir mest overrasket over at vi lager, sier Dag Arthur Aasbø, informasjonsdirektør i Borregaard.



Alternativ framstilling

Det er vaniljeorkideen folk flest forbinder med vaniljesmak.

Men det dyrkes altfor få orkideer til å tilfredsstille verdens appetitt for vanilje.

Derfor må man finne alternative måter å fremstille vanillin, som er det dominerende aromastoffet i vanilje. Borregaard klarer å lage et naturidentisk vanillinmolekyl med tømmer som råstoff. Det har vist seg å være god butikk.

Gjær

– Jeg tror produsentene av andre næringsmidler ønsker vanillin som kommer fra naturlige råvarer, sier Aasbø.

Ved Borregaards fabrikk i Sveits lager de gjær av tømmer.

Dette brukes som proteinkilde i næringsmidler og dyrefôr, men det blir også videreforedlet til gjærekstrakter og brukes som smaksforsterkere.



Tilsetninger

– Vanillin, gjær og omega 3 selges på de samme markedene, ofte til de samme kundene, sier direktør Bjørn Erik Amundsen, som får ansvaret for det nye området Borregaard Ingredients.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Stå samlet når lykkeboblen sprekker 

– Vi tror at markedet for ingredienser vil ha en god utvikling. Forbrukerne vil ha færre syntetiske tilsetninger i maten, og vi har gode svar med våre vanillin- og gjærprodukter fra tømmer.

Omega-tømmer?

Det bør kanskje understrekes at Borregaard ikke lager fiskeoljen Omega 3 av tømmer, men selskapet eier Borregaard Denomega Nutritional Oils som er en leverandør av Omega 3-oljer.

– Vi samler disse virksomhetene for å styrke samarbeidet og utnytte hverandres sterke sider. Vi vet at det tar tid å bygge opp ny forretningsvirksomhet, men ved å utnytte hverandres kontaktnett kan kollegaene hjelpe hverandre i markedene. Hos de kundene vi allerede har en relasjon til, vil vi kunne spare mye tid, understreker Amundsen.

Det nye forretningsområdet har kunder i mer enn 60 land. Blant markedene er USA det viktigste.

Kommentarer
Du må være innlogget hos Ifrågasätt for å kommentere. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto. Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn.