ENERGI

Spirende mangfold

11. okt. 2001 - 15:29

Det viktigste tiltaket er lanseringen av et nytt, kunnskapsbasert forvaltningssystem.

Midlene er økt med ni millioner kroner til overvåking, kartlegging og oppfølging. Fremdrift i barskog øker med 40,6 millioner kroner, og det er foreslått 50,4 millioner kroner mer til vern av barskog. Med 16,6 millioner kroner ekstra vil dessuten fremdriften av nasjonalparkplanen være sikret.

I tillegg til dette prioriterer regjeringen arbeidet mot lakseparasitten gyrodactilus salaris - og å redde fjellreven fra utrydding.

Polare utfordringer

De store polare områdene Norge forvalter i Antarktis og på Svalbard skal sikres mot vesentlige inngrep. Svalbard skal bli et av de best forvaltede områdene i verden, og Barentshavet skal fortsatt være et av de reneste havområdene som finnes. Norge skal arbeide for at ressursutnyttelsen i området foregår innen forsvarlige rammer.

Kommunale ansvar

Kommunene vil få større ansvar for å ivareta det lokale miljøet. De får også større frihet og flere virkemidler. En tilskuddsordning på fem millioner kroner skal sikre støtte i en overgangsfase når ansvaret overføres i 2002. Det omfattende Arealis-programmet får også to millioner kroner ekstra.

Ikke mer

De frivillige miljøvernorganisasjonene får ikke økning i sine midler, med unntak av Norges Miljøvernforbund, som får 100.000 kroner. De totalt 25 miljøorganisasjonene deler vel 31 millioner kroner mellom seg.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.