FORSVAR

Spionsiktet ingeniør hadde ikke sikkerhetsklarering

Skal ikke ha jobbet med sensitive forsvarsprosjekter.

Mediedirektør Per Wiggo Richardsen i DNV GL sier selskapet nå jobber med å undersøke hvorfor sikkerhetsrutiner ikke skal ha fanget opp Ingeniørens aktivitet.
Mediedirektør Per Wiggo Richardsen i DNV GL sier selskapet nå jobber med å undersøke hvorfor sikkerhetsrutiner ikke skal ha fanget opp Ingeniørens aktivitet. Bilde: Tore STensvold
18. aug. 2020 - 19:47

Den ansatte som 15. august ble arrestert av PST siktet for spionasje til fordel for Russland arbeidet i forretningsområdet Oil&Gas, hovedsakelig med avansert materialteknologi.

DNV GLs regionalsjef for forretningsområdet Oil&Gas i Norge, Arve Johan Kalleklev forteller at den ansatte ikke hadde sikkerhetsklarering og har derfor ikke jobbet på prosjekter for forsvarsindustrien, Forsvaret, eller andre etater og kunder som krever sikkerhetsklarering.

Samarbeider med PST

– Han har i sin tid i DNV GL arbeidet på et begrenset antall prosjekter, hovedsakelig innen fagfeltet materialteknologi. Han har likevel hatt utstrakt kundekontakt i de prosjektene han har vært involvert i. Vi kartlegger nå nøye hvilke kundeprosjekter han har vært involvert i, og oppretter dialog med de relevante kundene, sier Kalleklev i en pressemelding.

Han legger til DNV GLs hovedprioritet nå først og fremst er et godt samarbeid med PST

– På grunn av den pågående etterforskningen er det begrenset hvor mye informasjon vi kan gå ut med, og vi ber om forståelse for dette, sier Arve Johan Kalleklev.

Siktet for å ha avslørt statshemmeligheter

Ved tiltredelse har alle DNV GL ansatte gjennomgått en omfattende bakgrunnssjekk. DNV GL-ansatte er også kontraktsmessig underlagt strenge krav til fortrolighet med hensyn til håndtering av informasjon om kunder og prosjekter for kunder gjennom hele ansettelsesperioden. 

Saken gjelder en 50 år gammel norsk statsborger med utenlandsk bakgrunn som lørdag ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en restaurant i Oslo. Han var da sammen med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser.

PST har siktet 50-åringen for å ha avslørt statshemmeligheter. Han ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

Siktede erkjenner ikke straffskyld, men har i avhør innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.