KRAFT

Spetalen fnyser av CO2-debatten

Bilde: Anders J. Steensen

Sandefjord: Øystein Stray Spetalen talte nær sagt Roma midt imot under Norsk petroleumsforenings landanleggkonferanse mandag kveld.– Vi har gått igjennom alle offisielle tall knyttet til utslipp av CO 2. De viser at de såkalte menneskeskapte CO 2-utslippene på verdensbasis er på 7 milliarder tonn årlig av et totalutslipp på 155 milliarder tonn. Av de 7 milliarder tonnene fanges 3,5 milliarder tonn opp i vegetasjonen, igjen får vi et utslipp på 3,5 milliarder tonn, sier han.

Spetalen spår at om fem år er det ingen som lenger snakker om CO 2-problemene, da vil de være løst rent teknologisk. – Slik gikk det med sur nedbør og SO 2 i 70 årene, skogsdød og bly i 80- årene og KFK-gasser som ødela ozonlaget, i 90-årene. Dagens snakk om CO 2 fremmes av særinteresser som har økonomiske interesser av det, eller av venstresiden for å angripe vestens samfunnsmodell, mener Spetalen.Kunnskapsløse politikere

– Ser vi på tallene fra Statistisk sentralbyrå, vil vi oppdage at privatbilismen står for rundt tre prosent av CO 2-utslippene i Norge, mens innenriks flytrafikk er under en prosent. Allikevel er det disse områdene politikerne angriper. Dette viser at kunnskapen hos norske politikere er ekstremt lav.

Spetalen mener at de som i dag satser innen CO 2 teknologi og som bruker store summer på dette, kommer til å tape pengene. Han kan ikke forstå hvorfor Norge bruker så mange penger på CO 2 utfordringen. – Den må løses der hvor problemet er størst, og det er rensing av kullkraftverkene. Det vil bety noe.Norge har store muligheter

Investoren mener at Norge er i en meget gunstig posisjon internasjonalt.

– I en verden som skriker etter olje, er kompetansen i Norge unik. Vi har reist rundt til mange av de tidligere sentrene og funnet ut at de fleste steder er kompetansen flyttet over i annen industri. I Houston sitter det stort sett 62-åringer som tviholder på taburettene, med golfkøllene klare for pensjonsalderen.

– Norske bedrifter har derimot en kompetanse som er etterspurt verden over og som har en unik verdi. Vi må bare passe oss for å prise den riktig. I dag prises norske ingeniørtjenester altfor lavt på det internasjonale markedet. Dersom vi tar ut høyere priser vil vi øke inntjeningen og dermed også få nok kapital til å kunne ekspandere internasjonalt, sier Spetalen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.