NATURVITENSKAP

Spesiell begravelse

Nylig ble de åtte medlemmene av mannskapet fra ubåten Hunley begravet i Charleston. Hele 30 000 mennesker møtte opp for å ta farvel.

Det spesielle med denne begravelsen var at mannskapet omkom den 17. februar for 140 år siden. Da hadde den innovative sørstatsubåten lykkes i å senke det nordamerikanske fartøyet USS Housatonic, som deltok i marineblokaden av sørstatene.

I 1864 var det muskelkraft som gjaldt og syv av mannskapet dreide propellakselen med sveiver. For å senke det nordamerikanske fartøyet, klarte Hunley å ramme en 45 kilo kruttladning festet til et syv meter langt stålspyd inn i treskroget. Deretter bakket ubåten og avfyrte ladningen med et tau. Det er uklart hvorfor Hunley sank.

Da den ble funnet, virket alt intakt. Riktignok sank ubåten to ganger under testingen året før. Fem av mannskapet druknet under testene.

Hunley ble funnet seks kilometer fra havnen i Charleston i 1995 og i 2000 ble den eldgamle ubåten hevet. Nå er den bevart i en 350 m 2 tank med ferskvann ved marinebasen i Charleston.

For å identifisere levningen som ble funnet inne i ubåten, ble det tatt i bruk avansert genteknologi og sammenlikninger med slektninger av de døde.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.