IKT

Spesialist i kommunikasjon

- Vi leverer sikre kommunikasjonsløsninger med tilhørende konsulentkompetanse til industri og kommunale virksomheter, sier daglig leder Arne Ritari i Asker-bedriften Last Mile Communications AS.

Han startet selskapet i 1999 sammen med to andre da Incom ble omstrukturert. I dag er de fem ansatte med en omsetning i fjor på 17 millioner kroner.

- Vi opererer som en distributør, ikke direkte mot sluttbruker. Til det er vi for få. Men vi har et meget komplett produkt- og tjenestetilbud over alle kommunikasjonsmedier, enten det nå er kobber, fiber eller via trådløse radioforbindelser, sier Ritari.

Men Bluetooth-kommunikasjon holder de seg unna. - Vi benytter primært radiokommunikasjon med lisensierte frekvenskanaler. Det er den eneste måten som gjør at vi kangarantere oppetid på forbindelsen overfor våre kunder. Bluetooth har dessuten svært liten rekkevidde til våre formål.

Ethernet dominerer

Ethernet har etablert seg som en standard også for industrikommunikasjon.

- Vi baserer oss på Ethernet-svitsjer for levering av redundante standardløsninger til industrien, til veimyndigheter og til andre i offentlig sektor. I vår portefølje inngår også trådløs Ethernet fra 139 MHz til 5,8 GHz samt smalbånds radioløsninger til bruk i for eksempel telemetri, sier Ritari.

Han forteller også om et nylig avsluttet forsøk i Nordsjøen hvor de med en 5 watts sender overførte blant annet e-post mellom forsyningsbåter og fastlandet med en rekkevidde på hele 70 nautiske mil i 15 meters bølger.

- Vi møter i det hele tatt svært få konkurrenter med samme bredde som oss. Samtidig snakker vi om en smal nisje, og Norge er dessuten et lite land. Det er viktig med lokal kompetanse og nærkontakt med kunden. Dermed holder vi eventuelle utenlandske konkurrenter på en armlengdes avstand, sier Ritari.

Kobber og fiber

Fiberkabler blir mer og mer vanlig i industrielle miljøer, blant annet på grunn av god immunitet mot elektrisk støy.

- Der det er behov for bredbåndskommunikasjon, kjører vi 100 Mbit/s Ethernet over fiber. Men ulike xDSL-løsninger over kobberkabel er høyst aktuelle løsninger, sier Ritari.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.