FAGARTIKLER

Spesialiserte roboter

21. okt. 2003 - 16:11

Norge er et av de land i verden hvor det er utviklet flest forskjellige robotanvendelser.

Dette skyldes en sterkt variert industri med få store produsenter av volumprodukter som biler, møbler og landbruksdeler. Gjennom de siste 20 årene har robotsystemer blitt mer fleksible, fått flere funksjoner og kan enkelt bli integrert med maskinsynsystemer (vision) og sensorsystemer. Ikke minst har roboten fått en relativt lav enhetspris.

Det er også utviklet programmeringssystemer som gjør det mulig å få lønnsom produksjon for småserier. Dessverre gjelder ikke dette generelt. Derfor er det ofte avgjørende for konkurransekraften å ha større produksjonsvolumer. Det innebærer at produksjonsbedriftene må styrke salgs- og markedsarbeidet for å få til vellykket automatisering.

Produksjonsvennlig konstruksjon

Nye produkters design kan være helt avgjørende. Men det hjelper lite at designen er bra hvis detaljene ikke kan produseres effektivt. Konstruktører og produksjonsteknikere må være med å bestemme utformingen og se til at detaljene egner seg for automatisering.

Ofte er det små tilpasninger som skal til. Endringene er betydelig enklere å gjennomføre før et produkt er ferdig utviklet. Mange ganger blir automatisering komplisert og ulønnsomt fordi det ikke er mulig å endre på design og utforming i ettertid

Mange produktvarianter kan være et konkurransefortrinn, men gjør det også vanskelig å få til en effektiv automatisering. Her kreves en grundig og individuell vurdering. Du kan gjøre et utvalg slik at antall varianter går ned.

Generelt er det slik at dersom fremstillingen av produktene er arbeidskrevende - det vil si at det er en liten materialandel - kan det være nødvendig å automatisere for å lykkes.

Produser selv

Mange mener at ingen bedrift kan være best på alle prosesser som skal til for å fremstille et produkt. I mange år har det vært populært å la andre lage delene og selv nøye seg med å montere sammen sluttproduktet .

Her er produksjonsvolum og type produksjon avgjørende. Flere norske bedrifter legger stor vekt på å ha kunnskap om de fleste prosessene som skal til for å fremstille produktene - og det med gode resultater. All erfaring og kunnskap som finnes om produktene kan da bli utnyttet. En forutsetning er at volumet er betydelig.

I Norge er det utviklet mange robotanvendelser for sveising, skjæring, pakking, montasje og så videre. Mange er basert på standardsystemer, men ofte kreves det en mindre eller større kundetilpasset del.

Roboter vil i tiden fremover bli mer spesialiserte, med funksjoner, syn og sensorer for forskjellige anvendelser. Det vil også bli en utvikling utenfor industrien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.