T2

Spennende hybridkameraer fra Sony

Sony NEX-3 og NEX-5 skal kombinere det beste fra speilrefleks med det beste fra kompaktkameraene, ifølge Sony.
Sony NEX-3 og NEX-5 skal kombinere det beste fra speilrefleks med det beste fra kompaktkameraene, ifølge Sony. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
11. mai 2010 - 12:40

Sony viste i dag norsk presse de splitter nye systemkameraene NEX-3 og NEX-5.

Stor sensor

Disse skal ifølge Sony ha bildekvalitet som en speilrefleks, men vekt og størrelse som et kompaktkamera.

Dette er likevel ikke det samme som den tidligere mye omtalte standarden Micro Four Thirds, som blant annet Panasonic har tatt en brukbar andel av markedet med.

Sony kaller nemlig sin 23,4x15,6 millimeter store sensor APS HD CMOS, og begge kameraene kommer med 14,2 effektive megapiksler.

16 MM:Ikke særlig større enn et kompaktkamera.
16 MM:Ikke særlig større enn et kompaktkamera.

HD-film

NEX-5 filmer i 1080i, mens NEX-3 må nøye seg med 720p. Begge deler med kontinuerlig autofokus. Ellers er forskjellene små: NEX-3 er laget i plast, mens NEX-5 er bygget i aluminium.

Vekten er henholdsvis 297 og 287 gram med batteri og minnekort (SD, SDHC, SDXC eller Memory Stick).

I praksis er ikke kameraene større enn litt avanserte kompaktkameraer.

Begge kameraene har innebygget stereomikrofon, og Sony hevder selv de har hentet mye av teknologien fra selskapets erfaringer med Handycam-serien opp gjennom årene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Kjapt

Med låst autofokus (speed priority mode) klarer de to nye kameraene opptil sju bilder i sekundet, ellers 2,3. Skjermen er på tre tommer, og er den eneste søkeren som finnes på kameraet. Optisk søker er nemlig ekstrautstyr.

Ellers får vi snadderfunksjoner som Auto HDR, ansiktsgjenkjenning, smile shutter og Sonys velkjente Sweep Panorama, hvor kameraet knipser bilder etter hvert som du fører det fra side til side, og setter bildene sammen til et stort panoramabilde etterpå.

I en firmwareoppdatering i juli loves vi i tillegg at Sweep Panorama-funksjonen vil bli oppgradert med 3D-funksjon. Da vil kameraet ta flere bilder i slengen, forskyve det ene og lage et 3D-bilde som kan vises frem på kompatible Sony Bravia-TV-er.

Skjermen på NEX-3 og NEX-5 kan vendes etter eget ønske.
Skjermen på NEX-3 og NEX-5 kan vendes etter eget ønske.

Objektivfattig

NEX-3 og NEX-5 kommer med Sonys nye E-fatning, men objektiver fra Alpha-serien vil også kunne brukes gjennom en konverteringsfatning.

Foreløpig er det kun tre objektiver med E-fatning som offentliggjøres: En minimal 16mm F2.8-linse, en standard 18-55 mm F.3-5-5.6 med bildestabilisator og en 18-200 mm F.3.5 – 6.3.

Den billigste pakken, med NEX-3 og 16mm-objektiv, vil koste 5.000 kroner veiledende når kameraene kommer på markedet i slutten av juni og begynnelsen av juli.

Derfra går prisene jevnt oppover til NEX-5 med 18-200mm-objektiv, som har en veiledende pris på 10.900 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.