NYHETER_BYGG

Spektakulært på Kvitfjell

Truls Tunmo
21. juni 2006 - 12:15

Sivilarkitekt Aina Lian i arkitektfirmaet Heras i Drammen hadde en rekke utfordringer da hun skulle tegne gigantbygget, etter at Larkas AS på Lillehammer hadde tegnet skisseprosjektet.

Hun kaller formen og uttrykket til Krystallen for oppsiktsvekkende.

Byggeskikk bort

– Valget stod mellom å understreke dette eller forsøke å dempe det. Vi valgte å la bygget være oppsiktsvekkende og ikke forsøke å innpasse det i den lokale byggeskikken når det gjaldt form og uttrykk, men heller i fargebruk, sier Lian.

Det ble viktig å understreke formen, og ikke gjøre det til et ordinært svalgangsbygg med en bakside og en forside. Bygget vil i tillegg ligge slik vendt at svalganger ligger mot sørvest og balkonger mot nordøst og utsikten.

Svalgang og balkong

– Vi understreker hovedvolumet ved å trekke platematerialet rundt som en ramme, mens de mellomliggende feltene blir utformet som delvis tette og delvis åpne glassfelt. Svalganger og balkonger varierer i dybde, uavhengig av hvordan de ligger over hverandre. Dette for å markere det stramme i hovedbygningskroppen og samtidig skape spenning og variasjon i de lange fasadene, sier Aina Lian.To blokker

Veidekke Entreprenør AS har totalentreprisen for Krystallen Eiendom AS som i første omgang skal bestå av blokk A og B, senere kan det bli bygget to blokker til.

Begge blokkene blir på seks etasjer med totalt 127 leiligheter med størrelser mellom 60 og 110 kvadratmeter. Gjennomsnittsprisen er 28.000 kroner per kvadratmeter, og samtlige leiligheter er solgt.

Totalentreprisen for de to blokkene er 215 millioner kroner.

– Det er glass i fasader og rekkverk på balkongsiden av byggene. Fasademateriale for øvrig er ikke avklart, men det blir en form for platebekledning, sier prosjektleder for Krystallen, tekniker Bjørn Rusten.Overheng

Det blir tradisjonelle, plaststøpte konstruksjoner i bærende systemer som vegger, dekker, balkonger og svalganger.

– Blokk A, som har innflytting i desember 2007, har utkraging for hver etasje i sørgavl. Øverste etasje ligger 10 meter utenfor veggen til første etasje. Blokk B blir innflyttingsklar i desember 2008, sier Rusten.

Begge blokkene vil få en jordspektret naturfarge. Det vil bli parkeringsplass til samtlige leiligheter under og ved siden av B-blokken, men uten tette vegger. Opparbeidelse av areal utenfor gigantkomplekset er under planlegging. Anleggsarbeidet startet nylig.

Fjellby i tunnel

Går det som næringsutvikler Iver Hammeren fra Fåvang vil, kan Kvitfjell-beboere gå inn i fjellet og handle. Hammeren ble inspirtert av cruiseskipet Freedom of the Seas, og vil bygge en kopi av skipets by- og handlegate inne i fjellet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.