NYHETER_BYGG

Spasertur på motorveibru

I to dager er Svinesundsbrua åpen for alt annet en biltrafikk.
I to dager er Svinesundsbrua åpen for alt annet en biltrafikk. Bilde: JARLE SKOGLUND
Tore Stensvold
10. juni 2005 - 14:55

100 år etter unionsoppløsningen, møttes kongene i de to selvstendige nasjonene Norge og Sverige på midten av Svinesundsbrua.

Dermed starter en to-dagers folkefest der pent fottøy og joggesko er det eneste som sliter på veidekket. Først søndag kl. 16.00 slippes motoriserte sivilister til.

Fredag 10. juni sto Norges Kong Harald og Sveriges Kong Carl Gustaf for den offisielle åpningen av den over 700 meter lange brua. De to kongene avduket to store granittsteiner formet som to hender som strekker seg mot hverandre. Deretter ga de hverandre ekte hender. Kongene signerte også en plate som skal stå på granittsteinene.

De to steinhendene skal en kort tid stå på broen, men senere flyttes til et mer egnet sted, ifølge NTB.

Den offisielle seremonien avsluttet med kanonsalutt fra den norske siden av riksgrensen. Det kongelige følget, som besto av de to kongene, dronning Sonja, dronning Silvia, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og svenske kronprinsesse Victoria, fortsatte deretter mot Oslo.

Den nye brua er på 704 meter, og i tillegg er det bygget 6,5 kilometer ny firefeltsvei. Den lengste strekningen er på norsk side og er på 4 kilometer.

Etter at de kongelige forlot Svinesund, er det duket for folkelig fest og fyrverkeri i to hele dager til ende.

Les mer på Svinesundsforbindelsens egne sider .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.