ROMFART

Spaserte for fjerde gang i rommet

SNARVISITT: En snarvisitt til Mars kan være greit, men tenk på hvor mye stråling du blir utsatt for før du tar med flyttelasset.
SNARVISITT: En snarvisitt til Mars kan være greit, men tenk på hvor mye stråling du blir utsatt for før du tar med flyttelasset. Bilde: NASA

I seks timer og 36 minutter var astronautene Robert Curbeam og Christer Fuglesang utenfor romfergen og romstasjonen og jobbet med å montere ferdig og koble til de nye solcellepanelene på ISS tirsdag.Robert Curbeam er for veteran å regne. Han besøkte Den internasjonale romstasjonen også i 2001, og foretok da tre spaserturer - eller arbeidsturer - ute i rommet.

Solstorm truer

Fuglesang og Curbeam skal etter planen ut og jobbe igjen på torsdag og lørdag. Men en voldsom solstorm som slynger protonskurer ut i rommet.

Solstormen og protonstormen inntraff i 3-tida natt til onsdag, bare timer etter at Fuglesang og Curbeam var trygt inne i romfergen igjen.

Livsfare

Ifølge Pål Brekke ved Norsk Romsenter er strålingen fra protonskuren allerede så kraftige at det er livsfarlig for astronautene å oppholde seg på utsiden av romstasjonen eller ferga.

NASA har likevel ikke kunngjort noen endring i planene for det videre montasjearbeidet på ISS.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.