OLJE OG GASS

- Sparte trolig millioner på ulykkesslangen

Per Erlien Dalløkken
19. des. 2007 - 14:08

Oljeutslippet fra Statfjord A for én uke siden skyldtes brudd på en slange i det undersjøiske oljelastesystemet (OLS).

Ulykkesslangen var skiftet ut og ikke en del av originaldelene på systemet da det ble plassert i Nordsjøen i 1986.

– Ved å bytte slangetype sparte StatoilHydro gjerne ett til to års leveringstid og mangfoldige millioner kroner, sier Kjell Mork, som på starten av 1980-tallet konstruerte lastesystemet.

Eksklusive slanger

I StatoilHydros egne illustrasjoner kommer det fram at de 40 øverste meterne på OLS-A, fra SPC mot tankeren til svivelen der lekkasjen oppsto, har fått skiftet ut sin Coflexip-slange med fire gummislanger.

Coflexip, nå Technip, utviklet på 1980-tallet denne 19-tommersslangen eksklusivt for OLS. Ettersom det finnes kun fire slike undervannsinstallasjoner i verden, to på Statfjord og to på Hibernia utenfor Newfoundland, Canada, ble også slangen ekstremt dyr å produsere.

Kostbart

– Bare det å klargjøre maskinene i Normandie for en slik produksjon kostet fem millioner kroner i 1989. Når StatoilHydro må skifte slange, er det selvsagt mye enklere for dem å gå til sitt eget sentrallager og plukke opp gummislanger med samme dimensjon enn å spesialbestille slanger med lang leveringstid. Gummislangene er hyllevare for selskapet som bruker dem i en rekke installasjoner, sier Mork.

– For dårlige rutiner

Forskjellen på gummislangene, som ifølge Stavanger Aftenblad er av typen Dunlop, og Technipslangene, er at sistnevnte har mer armering både på tvers og langs slangen. Dette har betydning for slangene som ligger på havbunnen og håndteres hardt hver gang det skal lastes olje.

Verken på OLS-B eller de to OLS-ene i Canada er det foretatt utskiftninger slik som på OLS-A.

Krever rutiner

– Det er for så vidt ikke noe galt i å bruke de mindre solide slangene. Men det fordrer at StatoilHydro har et overvåkings- og vedlikeholdssystem deretter. Det er for slapt at det ikke hadde vært inspeksjon siden august med tanke på høststormene i Nordsjøen, sier Mork.

Pressetalsmann Gisle Johanson i StatoilHydro fastholder overfor Aftenbladet at slangene er produsert og installert i henhold til deres spesifikasjoner.

– De er designet og utviklet for å kunne brukes under vann, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.