KRAFT

Sparer strømkundene for millioner

BRUKER BETALER: I dag betaler produsentene bare en firedel av kostnadene med sentralnettet i den norske strømforsyningen. Strømkundene betaler resten.
BRUKER BETALER: I dag betaler produsentene bare en firedel av kostnadene med sentralnettet i den norske strømforsyningen. Strømkundene betaler resten. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
17. des. 2008 - 16:01

Ifølge daglig leder Knut Lockert i FSN (Forum for Strategisk Nettutvikling) er det påtrykk både fra FSN og andre som har gitt dette resultatet.

For lite

I dag betaler produsentene bare en firedel av kostnadene med sentralnettet i den norske strømforsyningen. Strømkundene betaler resten. Lockert sier til NTB at dette vil bli noe endret fra 2010 da strømprodusentenes andel av regningen blir justert opp fra 0,56 øre/kWh til 0,8 øre/kWh.

FSN og andre aktører mener at produsentene betaler en svært liten del av de samlede kostnadene og at Statnetts prismodell for 2010–2012 gir en mer rettferdig fordeling av kostnadene mellom produsenter og forbrukergrupper.

– Selv om dette sparer norske husholdninger og bedrifter for om lag 300 millioner kroner i året, ønsker FSN at Statnett går enda lenger, sier Knut Lockert.

50/50

– Målsettingen må være at vi får en kostnadsfordeling på 50/50 mellom produsenter og forbrukere, mener han.

I denne omgang er det kun snakk om sentralnettet. Tar en det totale norske elnettet med er det strømkundene som betaler 95 prosent av kostnadene.

– Vel er forbrukerne avhengige av nettet for å få strømmen fram til husene, men strømprodusentene er også avhengige av et nett for å få varen sin levert. Jeg ser det som rimelig at fordelingen av kostnadene må justeres en god del, også utenfor sentralnettet, sier Lockert til NTB.

Uakseptabelt

EBL oppfatter forslaget fra Statnett som helt uakseptabelt. De mener blant annet at forslaget innebærer en aktiv diskriminering mellom etablert og ny produksjon, og legger opp til betydelig framtidig kostnadsoverføring fra forbruk til produksjon.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.