KRAFT

Sparer skatt i Brussel

Truls Tunmo
28. jan. 2009 - 08:03

Det statlige energiselskapet sparer store skattebeløp på å flytte bankvirksomheten sin til den belgiske hovedstaden.

Sammen med en rekke norske selskap, blant andre Hydro og Orkla, har Statkraft etablert seg i Norway House ved Europakommisjonen som ble åpnet siste torsdag, ifølge Dagens Næringsliv.



Store beløp

Med etableringen av datterselskapet Statkraft Treasury Center S.A. vil store beløp fra selskapet ikke komme norske skattemyndigheter til gode. Ifølge konserndirektør for finans i Statkraft, Stein Dale, er Statkraft Treasury etablert med en egenkapital på to milliarder euro – 18 milliarder kroner.



Betydelig aktivitet

– Statkraft har et sterkt norsk selskap med stor og økende internasjonal aktivitet. Vi har en betydelig aktivitet på kontinentet med kontorer i over 10 land. Etableringen i Brussel er et resultat av vår internasjonale vekst. Brussel er valgt som senter for finansieringen av interne lån fordi det er nært vår organisasjoner på kontinentet, og fordi det betyr nærhet til EU som setter rammevilkårene for vårt marked, sier Stein Dale til Dagens Næringsliv.



Svært gunstig

Statkraft Treasury skal ha ansvaret for den interne finansieringen i Statkraft-konsernet. Selskapet skal brukes til å kanalisere lånene til selskaper i Statkraft-konsernet.

Svært gunstige skatteregler gjør det lukrativt å etablere slik virksomhet i Belgia. Selskapene får fradrag for en "beregnet avkastning" av innestående egenkapital i finansieringsselskapene.



10 prosent skatt

– Vi regner med en effektiv skattesats på ca. 10 prosent på denne virksomheten i Belgia, sier Dale. Han regner med at samme virksomhet ville ha gitt 28 prosent skatt i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.