ENERGI

Sparer på kildesortering

Leif Haaland
22. feb. 2002 - 16:51

- De fleste kan spare 15-20 prosent mer ved å kildesortere plast og innføre bedre rutiner, sier administrerende direktør Peter Sundt i Plastretur i en pressemelding.

Ekspert Eilag ASA er et av landets største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektromateriell. Arbeidet i kontor- og lagerbygget medfører at 250 tonn avfall årlig må fjernes. Ble det levert usortert til forbrenning, ville det kostet 700.000 kroner i transport og avgifter. Etter sortering og komprimering reduseres kostnadene til det halve. Neste år er målet å spare ytterligere 100.000.

Målet er at 90 prosent av avfallet fra hovedkontoret skal gjenvinnes eller energiutnyttes, ifølge driftssjef Trond Pettersen.

Fakta om plastgjenvinning

Det brukes årlig nærmere 100.000 tonn plastemballasje i Norge.

Med bakgrunn i EØS-avtalen har næringslivet i en avtale med Miljøvern­departementet forpliktet seg til å gjenvinne 80 % av plastemballasjen (30 % material- og 50 % energi­gjenvinning).

Plastretur AS, organiserer innsamling og gjenvinning for å nå målene i avtalen. Returordningene finansieres gjennom et vederlag som betales av bedrifter som bruker plastemballasje. I 2001 ble 86 % gjenvunnet (21 % til nye plastprodukter og 65 % til energi).

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.