IT

Sparer millioner på e-forvaltning

Espen Zachariassen
28. okt. 2009 - 10:21

Government at a Glance

  • Rapporten er utarbeidet av OECD og sammenligner offentlig styring i OECD-området og rangerer land etter ulike indikatorer.
  • Rapporten viser at de skandinaviske landene skårer høyest på eforvaltning. Listen toppes av Sverige, Danmark og Norge.
  • Indikatoren forteller i hvilken grad et land er beredt til å høste effektiviseringsgevinster av IKT i offentlig forvaltning.
  • Årsakene til at Norge er i toppen på eforvaltning er blant annet høy bredbåndsdekning og utbredt bruk av IKT i befolkningen.

OECD-rapporten "Government at a glance" plasserer Norge blant de tre fremste landene på å tilby offentlige tjenester elektronisk, og nordmenn ligger helt i tet på bruk av e-forvaltingstjenester.Nedgang i ti år

Her kommer det også frem at tiden næringslivet bruker på å rapportere til det offentlige er redusert med 1200 årsverk de siste ti årene.

Næringslivets Hovedorganisasjon har beregnet at det innebærer en innsparing for næringslivet på 72 millioner kroner hvert år.Merkbar sum

– Det er kanskje ikke spesielt imponerende med 1200 årsverk på ti år. Men med en pris pr. årsverk på 600.000 kroner, er det jo et merkbart beløp samlet sett, sier NHO-advokat Halvor E. Sigurdsen til Teknisk Ukeblad.

I gjennomsnitt er det snakk om en reduksjon på 1,3 prosent pr. år, og ennå bruker næringslivet 54 milliarder kroner på å overholde sine byråkratiske forpliktelser overfor det offentlige.

75 prosent av reduksjonen kom i perioden 2005 - 2007, for det meste gjennom innføring av elektroniske rapporter og etableringen av internettportalen Altinn.Mange i det offentlige

OECD-rapporten viser også at Norge bruker mer på helse-, sosial- og utdanningssektorene og mindre på generelle offentlige tjenester enn andre medlemsland.

Norge skiller seg i tillegg ut ved at dobbelt så stor andel av arbeidsstyrken er sysselsatt i offentlig sektor sammenliknet med gjennomsnittet for medlemslandene.Her kan du lese et norsk sammendrag av rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.