KRAFT

Sparepærer kan være kvikksølvbomber

Jannicke Nilsen
16. mai 2007 - 08:53

Det er stor forskjell på de utallige variantene av sparepærer du får kjøpt i butikkene.

I lyskildebransjen går billigvariantene fra ukjente produsenter under navnet bambuspærer, og har vært et yndet tema i mange år.

Pris og Kvalitet

Faller du for en sparebære som ligger i en høy stabel i et byggevarehus, merket med feks navnet på byggevarehuset, er det stor risiko for at du kjøper katta i sekken. I hvert fall hvis formålet er å spare strøm.

I beste fall får du en sparepære som varer i 15-16.000 timer. I verste fall en som ikke varer stort lenger enn en vanlig lyspære - eller mindre. Og med dobbelt så stor mengde kvikksølv som reglene tillater, ifølge organisasjonen Lyskultur.

- Vi har gjort tester av forskjellige pærer, for å se om det er så stor sammenheng mellom pris og kvalitet som mange vil ha det til. Og svaret er ja, det er det. Bambuspærer har ofte kortere levetid, gir dårligere lys og fargegjengivelse - blant annet, sier administrerende direktør Petter Haug.

Fra Asia

Sparepærer kan inneholde maksimalt 5 mg kvikksølv, ifølge produktforskriften. Mange av de norske aktørene sier også at de nå klarer å produsere sparepærer med lavere verdier enn dette.

Men stikkprøver Lyskultur har tatt av bambuspærer viser kvikksølvnivå opp mot 10 mg, altså det dobbelte av tillatt mengde.

Bambuspærene kommer fra Asia, primært Kina, Taiwan og Korea, og i noen grad India.

- Vi fraråder ikke å kjøpe sparepærer fra disse landene. Seriøse aktører som Phillips, Osram, Auralight og Sylvania produserer sparepærer her, og de har god kontroll på oppfølging og kvalitet. Men andre små, ukjente produsenter bør man styre unna, sier Haug.

Han forteller også om branntilløp etter bruk av bambuspærer.

40 millioner sparepærer?

- I dag selges det 40 millioner lyspærer i Norge. Skal alle disse erstattes med sparepærer, slik som regjeringen vil,sier det seg selv at myndighetene er nødt til å stille aktørene noen oppfølgingsspørsmål, advarer Haug.

Importører og forhandlere har plikt til å dokumentere at produsenten leverer varer som tilfredstiller norsk regelverk. Men kontrollen er dårlig.

- I dag følges ikke myndighetene opp dette dokumentasjonskravet. Vi finner plutselig en container med sparepærer et sted i landet, hvor salget foregår direkte fra containeren. Det kan gi en rekke uheldige utfall. Statens forurensingstilsyn må mer aktivt inn og få vekk de useriøse aktørene, mener direktøren.

En senking av godkjent kvikksølvnivå fra 5 mg til 3 mg, fulgt opp av aktive kontroller, vil skremme bort de useriøse aktørene, tror Haug.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.