ARBEIDSLIV

Spar tid på skjemaveldet

De tyngste etatene er først ute.

De vil nok kreve like mye informasjon om bedriftene som i dag, men med den nye tjenesten AltInn blir det enklere og raskere å rapportere dataene.

Skjemaene blir tilpasset den enkelte bransje og bedrift, og all informasjon som etaten allerede har om bedriften skal komme opp automatisk når du logger deg på.

Bortkastet tid

Alle småbedriftslederes mareritt er de mange skjemaene som hvert år må fylles ut for at offentlige etater skal få sine data. Det er et tidkrevende arbeid med mange muligheter for feil. I tillegg er det irriterende å måtte fylle inn den samme informasjonen til ulike etater.

Staten har beregnet at norske bedrifter og deres regnskapsmedhjelpere bruker nesten 7400 årsverk på utfylling og innsending av statlige skjemaer.

I AltInn logger brukeren seg på via internett. Det stilles derfor ingen krav til maskin eller programvare i bedriftene.

Egne hjelpetaster skal gjøre egne veiledninger overflødige. Alle data som brukeren legger inn blir lagret på bedriftens område på AltInns servere. Det gjør det enkelt å finne igjen informasjonen neste gang skjemaene skal fylles ut.

I første omgang er skjemaene fra Brønnøysundregistrene, Skatteetaten og Statistisk sentralbyrå lagt inn. Flere vil følge når AltInn får mer erfaring.

Integrasjon

AltInn er utviklet av Accenture i samarbeid med offentlige myndigheter. Prosjektleder Svein A. Olsen lover at pilotdriften starter i august og at tjenesten blir allment tilgjengelig i november 2003.

Det ett år lange prosjektet har en ramme på 40 mill. kr. Når tjenesten kommer i gang, vil etatene som har lagt inn sine skjemaer i AltInn betale Accenture per transaksjon.

Neste skritt i utviklingen vil være å integrere bedriftenes økonomiske systemer med AltInn. Prosjektet har trukket med seg de seks viktigste leverandørene av administrative systemer i Norge, og målet er at skjemaer for selvangivelse, årsoppgjør og omsetningsoppgave kan fylles ut automatisk. Brukeren trenger bare å godkjenne dem i internettportalen før de sendes inn til myndighetene.

Regjeringen har store forhåpninger til at prosjektet skal føre til "et enklere Norge" for bedriftene.

- AltInn skal være et konkurransefortrinn internasjonalt, sier statssekretær Helle Hammer i Nærings- og handelsdepartementet. Kravene til offentlige etater blir tøffere:

- Ingen offentlig etat får spørre bedriftene om informasjon som allerede ligger i et offentlig register, sier hun.

Les mer: www.altinn.no

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.