OLJE OG GASS

Spår kostnadseksplosjon på sokkelen

TIL HIMMELS: Investeringene på sokkelen kommer til å skyte fart etter 2012.
TIL HIMMELS: Investeringene på sokkelen kommer til å skyte fart etter 2012. Bilde: Anders J. Steensen

Bergen/ODV: Petoros direktør for Lisensoppfølging, Tor Rasmus Skjærpe er kritisk til at oljeselskapene holder tilbake investeringer på sokkelen.

Han mener at det er stor fare for at både kapasitet og kompetanse forsvinner.

– Oljeselskapene har flere prosjekter i skuffen som kan bidra til å holde leverandørindustrien i gang. Det er Gudrun, Valemon, nye plattformer på Ekofisk og en rekke modifikasjonsprosjekter på eksisterende installasjoner. Det tar alt for lang tid for selskapene til å bestemme seg for å sette i gang, sier Skjærpe.

Må se lengre framover

Han mener at situasjonen er alvorlig. En av årsakene er at Oljedirektoratet har for kort perspektiv, ved at deres prognoser bare går frem til 2013.

– Vi har fått utarbeidet prognoser for investeringene på sokkelen fram til 2020. I denne har vi sett hva som er nødvendig for å opprettholde dagens produksjonsnivå på sokkelen. Hva må gjennomføres av modifikasjoner, hva må gjøres av nyutbygginger og hva må til av leteaktivitet.

– Denne prognosen viser at det er en nedgang i investeringene fram til 2012, men deretter må investeringene dobles for å opprettholde produksjonsnivået. Toppunktet kommer i 2019, da vil vi ha et kostnadsnivå på rundt 250 milliarder kroner.Må opprettholde kompetansen

Skjærpe mener at den store utfordringen er at norsk industri kan miste kompetanse, men at også de oljeselskapenes aktivitet på sokkelen kan bli lidende fordi de er mer opptatt på andre sokler hvor det er aktuelt å investere.

– Vi må unngå å miste kapasitet og kompetanse både i leverandørindustrien og i oljeselskapene, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Kapitaldisiplin er et viktig begrep, men det å redusere og utsette aktivitet er bare en liten del av det store bildet en total kostnadssyklus. Med dagens handlemåter hos operatørene kan vi miste store forretningsmuligheter. Derfor er det viktig at operatørene ikke mister interessen for norsk sokkel

– Dessverre viser det seg at vi har en alt for dominerende aktør på sokkelen. Vi har behov for flere større operatører på sokkelen som kan utfordre, sier Skjærpe.Noen må tørre

– Noen må ta mot til seg og investere i motfase. Det har vist seg lønnsomt på sikt i mange tilfeller, sier Tove Tyberø, direktør for forretningsutvikling Apply Sørco. Hun sitter blant annet i styre for Norsk Industri Olje og gass.

Prognosene for norske leverandører viser at i det blir en bratt nedadgående kurve i sysselsettingen for medlemsbedriftene i 2010 0g 2011.

Norsk Industris prognose viser at nær ni av ti står uten arbeidsplass i annet halvår 2011. Det er dette Tor Skjærpe mener at operatørselskapene nå må utnytte.

– Vårt problem er at alle oljeselskapene gir gass samtidig slik at vi får kapasitetsproblemer, samtidig som vi mister kompetanse til oljeselskapene og prisene på arbeidskraften stiger. Derfor har vi lagt vekt på at det holdes en jevn aktivitet på sokkelen sier Tyberø.

– Når oljeindustrien klager på kostnadsnivået har de seg selv å takke. Våre marginer har ikke økt, mener Tyberø.

– Når oljeindustrien klager på kostnadsnivået har de seg selv å takke. Våre marginer har ikke økt, mener Tyberø. ETTERLYSER PROSJEKTER: Både Tove Tyberø og Tor Skjærpe mener at operatørene må få prosjektene ut av skuffene for å sikre at produksjonen på sokkelen holder det nivået som er i dag. Anders J. Steensen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.