NETTARKIV

Spansk-norsk samarbeid

Joachim Seehusen
31. mars 2004 - 14:16

Izar leverte for få dager siden en rapport over utviklingen av gjenkjøp til norske myndigheter. Norsk industri har økt sin aktivitet i Spania med 25 prosent, og mer enn 60 prosent av gjenkjøpsforpliktelsene er oppfylt, hevder Mauro Varela, direktør for industrielt samarbeid i Izar-konsernet.

Ole Garshol ved den norske ambassaden i Madrid bekrefter tallene. - Jeg har ikke finlest rapporten, men til og med 2002 hadde de oppfylt 47 prosent. Tidligere erfaringer tyder på at dette vil stemme, sier Garshol.

Varela er opptatt av industrielt samarbeid over tid, og liker ikke begrepet gjenkjøp. - Nå kjenner vi norsk industri, det gjorde vi ikke før. Et norsk selskap leverer til Malaysia gjennom Izar, uten at det har med fragattavtalen å gjøre, sier han.

Velvillige amerikanere

Gjennom et integrert våpensystem fra Lockheed Martin har amerikansk industri 47 prosent av fregattkontrakten. Lockheed Martin og andre amerikanske selskaper ligger tett opp til denne andelen av de gjenkjøpsavtalene som er inngått. Representantene for Izar roser amerikanerne for å være lette å samarbeide med.

Representanter for norsk industri er sterkt kritisk til amerikanernes holdning til gjenkjøpsavtaler knyttet til det forestående norske kjøpet av kampfly. Stortingets forsvarskomite reiser til USA rett over påske blant annet for å påvirke Lockheed Martin til å legge seg mer i selen for å få kontrakter med norsk industri.

Varela kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen. - Nei, de oppfyller sine forpliktelser på en tilfredsstillende måte. I Spania er vi virkelig fornøyde, sier han.

Verken Garshol ved den norske Madrid-ambassaden eller Haakon Sandbråten ved Norske forsvarsleveranser ønsker å uttale seg om hvorfor Lockheed Martin er mer velvillig til å samarbeide via Izar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.