ROMFART

SpaceX-kapsel med fire astronauter er tilbake på Jorden

Fire astronauter fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) er trygt tilbake på jorda etter at Dragon-kapselen deres landet utenfor kysten av Florida i USA.

Romkapselen med fire astronauter fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) landet i havet utenfor Florida natt til søndag.
Romkapselen med fire astronauter fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) landet i havet utenfor Florida natt til søndag. Foto: NASA
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
2. mai 2021 - 10:19

– Takk for at dere fløy med SpaceX. For de av dere som er med i vårt frequent flyer program, kan vi opplyse at dere tjente 68 millioner miles på denne turen, lød den humoristiske velkomsten astronautene fikk fra bakkekontrollen etter landing.

Turen tilbake til jorda tok 6,5 timer for SpaceX' Crew 1-mannskap, og alt gikk etter planen. Det samme gjorde landingen natt til søndag, den første amerikanske landingen nattetid siden Apollo 8-mannskapet kom hjem fra månen i 1968.

Kapselen traff landingsmålet i Mexicogulfen sør for Panama City, hvor den ble møtt av SpaceX sine mannskaper, som måtte jobbe i totalt mørke for å hente inn kapselen og sikre at det ikke lekket drivstoff.

– Fartøyet er sertifisert til å lande om dagen eller natten, så det er ikke noe problem i seg selv, og vi har dessuten øvd med bakkemannskapene for å håndtere en landing når som helst på døgnet, sa NASAs prosjektleder Steve Stitch til etatens egen nettside.

Mannskapet på det franske helikopteteret har en Houthi-drone i sikte og skyter det ned før det treffer et sivilt skip.
Les også

Rødehavet: Skyter ned drone på vei mot skip

Boeing kommer etter

Om bord i kapselen var tre amerikanske og en japansk astronaut, som SpaceX brakte til og fra ISS. Astronautene Mike Hopkins, Victor Glover og Shannon Walker fra NASA fikk selskap av Soichi Noguchi fra Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

Crew-1-oppdraget var SpaceXs andre mannskapsflyging til romstasjonen og det første oppdraget  som varte så lenge som seks måneder. SpaceXs første astronautflyvning ble kalt Demo-2, og var en to måneders testflyging som tok to astronauter til stasjonen. SpaceXs tredje mannskapsoppdrag, Crew-2, vil lande i høst.

SpaceX er et av to kommersielle selskaper som har landet NASA-kontrakter for å fly astronauter ut i verdensrommet. Det andre selskapet er Boeing, som utvikler sin Starliner-kapsel. De skal etter planen legge ut på en testreise uten mannskap senere i år.

NASA-astronautene Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins, og japanske Soichi Noguchi er trygt tilbake på Jorden. <i>Foto:  Bill Ingalls</i>
NASA-astronautene Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins, og japanske Soichi Noguchi er trygt tilbake på Jorden. Foto:  Bill Ingalls

SpaceX skal også sende fire sivile mennesker ut i verdensrommet. Oppdrag Inspiration4 er finansiert av den amerikanske milliardæren Jared Isaacman, og er planlagt lansert 15. september på Crew Dragon Resilience - den samme som Crew-1-astronautene brukte. Men disse vil ikke besøke den internasjonale romstasjonen.

Romsonden hadde ifølge den statlige kinesiske romorganisasjonen med seg et flagg som ble plassert på månen.
Les også

Kinesisk romsonde skal være på vei tilbake fra månen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.