NATURVITENSKAP

Søtningsstoff kan gi kreft

IKKE FOR KVINNER OG BARN: Lettprodukter tilsatt det kunstige søtningsmiddelet aspartam, medfører økt risiko for kreft hos kvinner og barn, viser en italiensk underøkelse.
IKKE FOR KVINNER OG BARN: Lettprodukter tilsatt det kunstige søtningsmiddelet aspartam, medfører økt risiko for kreft hos kvinner og barn, viser en italiensk underøkelse. Bilde: Anders J. Steensen

En større italiensk undersøkelse viser at det kunstige søtningsstoffet aspartam, som brukes i lettbrus og mer enn 6000 andre matvarer, er kreftfremkallende.

Forsøk på rotter ved det Europeiske kreftforskningssenter B. Ramazzini i Bologna, påviser at det er en markant økning i lymfekreft og leukemi hos rotter som har fått mat tilsatt aspartam.

Forskerne har funnet ut at maks tillatt mengde med aspartam ikke bør overstige på 2-3 mg/kilo kroppsvekt per dag.

I USA er grensen satt til 50 mg/kilo kroppsvekt, mens det i Europa er tillatt 40 mg/kilo kroppsvekt.

Kreftsvulster i hjernen på rotter

Da aspartam ble godkjent brukt tilbake i 1981, hersket det tvil om hvor sikkert søtningsmiddelet var.

De amerikanske myndighetene vegret seg for å tillate søtningsmiddelet fordi de mente at produsenten Searle ikke hadde tilstrekkelig nok undersøkt virkningen av stoffet.

Blant annet ble det påvist kreftsvulster i hjernen på rotter som hadde deltatt i forsøkene, men disse resultatene ble holdt utenfor rapporten til myndighetene. Det vitenskapelige miljøet var således skeptisk til produsentens testresultater.

Reagan og Rumsfelt

Aspartam ble godkjent brukt som kunstig søtningsmiddel av de nasjonale myndighetene da Ronald Reagan kom til makten. Sjefen for Searle var på det tidspunkt nåværende forsvarsminister i USA, Donald Rumsfelt.

Selve undersøkelsen som nå er frigjort, er gjort på 1800 rotter over en 30 års periode. Mer enn 30.000 testresultater er gransket. Undersøkelser viser at særlig barn og kvinner er utsatt. Resultatene er meddelt både europeiske og amerikanske myndigheter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.