PRODUKSJON

Sorterer utlendingers søppel med suksess

Ole K. Helgesen
25. apr. 2006 - 13:55
Vis mer

Norge har verdens største produsent av avfallssorteringsmaskiner.

Og det til tross for at nordmenn er sinker på resirkulering.

Titech Visionsort har klart å bli verdens ledende leverandør av maskiner for avfallssortering uten et hjemmemarked.

I Norge har kun Norsk Gjenvinning i Tønsberg tatt i bruk teknologien.



30 millioner kroner

– Vi hadde ikke trengt å brenne all emballasjen slik vi gjør i Norge i dag. Det er fullt mulig å sortere og gjenvinne plast, papir, og drikkekartonger. Det står i alle fall ikke på teknologien, sier teknisk sjef Ole Onsrud i Titech Visionsort.

Han understreker at det kreves store volum avfall for å forsvare investeringen økonomisk.

For få nordmenn

– Det bør bo en halv til én million mennesker i det aktuelle området for at et anlegg skal være regningssvarende. Men vi har områder i Norge hvor det er tilstrekkelig befolkningstetthet, sier Onsrud.

Han forteller at kostnadene knyttet til et sorteringsanlegg trolig blir rundt 30 millioner kroner.



Store mengder avfall

Titech Visionsort leverer sine systemer til store deler av Europa, Japan, Korea og USA. Omsetningen er på rundt 140 millioner kroner i året.

– Vi har solgt over 900 systemer siden oppstarten. Det passerer rundt 30 millioner tonn emballasjeavfall gjennom våre maskiner i året. Til sammen har Titechs maskiner sortert så mange drikkekartonger at man kunne fylt opp 10 tonns lastebiler i en kjede rundt hele ekvator, forteller Onsrud.



Elopak og Sintef

Titech Visionsort er en spinoff-bedrift fra Elopak.

I 1991 ble emballasjeprodusentene i Tyskland pålagt en avgift. Drikkekartongprodusenten så en fare for at det skulle bli innført en ekstra avgift på sine kartonger.

IR-teknologi

Elopak kontaktet derfor Sintef for å se på muligheten for å skille ut drikkekartongene automatisk. Løsningen ble infrarød spektroskopi.

Ved hjelp av infrarødt lys blir materialene identifisert på samlebåndet, og deretter skytes kartongene eller plasten ut med høyhastighets luftventiler.

Over all forventning

Teknologien gjør det mulig å sortere en fotballbane fylt med avfall på mindre enn 1 time.

– Den første utfordringen var å utvikle en maskin som kunne sortere ut drikkekartonger fra avfall. Dette gikk så bra at vi, sammen med Sintef, videreutviklet teknologien til å detektere ulike typer plastpolymerer og papir, sier Onsrud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.