ENERGI

Sorte, blanke, hvite - inni er de like

De er polarhvite, ikke spesielt vakre, vi tar på dem hver dag, men vi ser dem ikke. De sitter på veggen, og i norske hjem er de for det alt vesentlige produsert hos Elko.

Har du nylig fått installert nytt designkjøkken med hvitevarer som ikke lenger er hvite, men utført i eksklusivt børstet stål eller aluminium, irriterer du deg kanskje over de gamle stygge bryterne på veggen.

Nå kan du bytte dem ut med en design og farge tilpasset resten av interiøret på kjøkkenet.

To års arbeid

Kanskje er det badet som har fått et løft, og junior vil ha lysende ramme rundt bryteren som står i stil med Bluetooth-lyset på mobiltelefonen. Etter Eliaden skal alt dette være tilgjengelig på markedet under navnet Elko Plus. Et heller kjedelig navn, spør du oss. Kanskje burde Elko ha spandert på seg en navnekonkurranse også, i tillegg til industridesigner Einar J. Hareides innsats med formgivningen.

Hareide har allerede jobbet i to år med den nye serien fra Elko, og er ennå ikke ferdig. Produktene som kommer nå er beregnet for bruk i privatboliger. Senere blir serien utvidet med materiell for kontor- og forretningsbygg.

Frie hender

Hareide har fått forholdsvis frie hender, dog under klare rammebetingelser. En markedsundersøkelse blant elektrikere og installatører ga som absolutt krav at innmaten i brytere og stikkontakter måtte være den samme som dagens RS-serie, som for øvrig fortsatt skal produseres parallelt med den nye.

- Det har vært et teamwork mellom designer og våre ingeniører. Noen kompromisser har vi hatt underveis. Blant annet har det vært nødvendig å velge løsninger som muliggjør en mest mulig effektiv produksjon. Det mener vi å ha fått til slik at den nye serien ikke blir mer enn 10 -20 prosent dyrere en dagens produkter, sier produksjonssjef Thorstein Medhus.

Speiler rommet

- Inspirasjonen til grunndesignet i Elkos nye serie kommer fra speilet. En blank bryter henter opp lys og farger fra rommet. Ved å tilføre en sfærisk form skapes spenning og vridninger i det reflekterte lyset, sier Hareide.

En nedtrapping av rammen gjør at profilen blir lavere og bryterne " løftes" ut fra veggen. Nedtrappingen muliggjør også montering av en farget ramme for å oppnå ytterligere visuelle effekter. Rammene kommer foreløpig i fargene orange, aluminium, blått og grønt, i tillegg blått effektlys.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.