INDUSTRI

Søral sikret inntil videre

Camilla Aadland
22. sep. 2008 - 07:00

Norsk Hydro har inngått en kontrakt om levering av 18 TWh kraft fra Vattenfall. Leveransen starter opp i 2013, og skal gå over åtte år. Dette redder Søral ut av den umiddelbare krisen, men endrer ikke kravet om et industrikraftregime.

– En slik kraftavtale ville løse våre utfordringer på mellomlang sikt, men horisonten er for kort til å være grunnlag for videre vekst og nye store investeringer, sier Sævartveit.

Les også: Vi vil trenge mindre strøm

På nivå med andre

Søral har lenge jobbet med å sikre seg tilgang på kraft også etter at dagens kraftkontrakt løper ut.

– Vår situasjon er spesielt prekær, med grunnlag i at vi ikke har kraftdekning lenger enn til 2012. En slik avtale vil bringe oss på nivå med resten av prosessindustrien, sier direktøren.

Les også: Håper på Skagerak-kabel

Trenger fremdeles industrikraft

I forrige uke skrev Teknisk Ukeblad at det er viktig for Søral å få på plass et industrikraftregime, slik at industrien kan få tilgang på kraft til priser den kan leve med.

– Denne kraftavtalen forandrer ikke vår holdning til disse spørsmålene. Et industrikraftregime eller et kullkraftverk på Husnes er akkurat like aktuelt for oss i dag som for en måned siden, sier han.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro sier kraftkontrakten er med på å trygge driften ved Søral frem til 2020.

– For et anlegg i drift er dette god nok horisont, sier Molland.

Les også:

Stoltenberg fornøyd

Statsminister Jens Stoltenberg er også fornøyd med kraftavtalen.

– Avtalen mellom Hydro og Vattenfall viser at det er mulig for kraftselskapene og industrien å finne fram til løsninger på kommersielt grunnlag, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri understreker imidlertid at dette ikke må være noen hvilepute for regjeringen.

– Avtalen er verken langsiktig nok eller omfattende nok til at statsministeren kan innvilge seg noen form for tenkepause når det gjelder Regjeringens løfte om å få på plass et industrikraftregime i Norge. Det er på tross av, og ikke på grunn av, Regjeringens arbeid med industrikraft at Hydro har fått denne avtalen på plass, sier Lier-Hansen.

Les også: - Hjemfall-løsningen er industrifiendtlig

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fransk løsning på norsk energiproblem

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.