KRIGEN I UKRAINA

Sør-Korea vil gi mer bistand til Ukraina, men ikke våpen

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol besøkte Ukraina for første gang lørdag for samtaler med president Volodymyr Zelenskyj.

Sør-Korea er verdens niende største våpeneksportør. Her er president Yoon Suk-yeol på Nato-møtet i Litauen denne uken.
Sør-Korea er verdens niende største våpeneksportør. Her er president Yoon Suk-yeol på Nato-møtet i Litauen denne uken. Foto: Pavel Golovkin
15. juli 2023 - 13:21

President Yoon Suk-yeol hadde med seg løfter om mer hjelp da han besøkte Ukraina for første gang. Men Sør-Korea vil fortsatt ikke sende våpen til krigen.

Det uanmeldte besøket lørdag fant sted etter at Yoon tidligere i uka deltok på Nato-toppmøtet i Litauen og besøkte Polen. Der uttrykte den presidenten solidaritet med Ukraina og foreslo måter å støtte kampen mot Russlands krigføring i landet.

Sør-Korea, som er alliert med USA, er verdens niende største våpeneksportør, ifølge fredsforskningsinstituttet Sipri. Men regjeringen i Seoul er var for Russlands innflytelse over Nord-Korea og har motsatt seg vestlig press for å gi direkte våpenstøtte til Ukraina.

Vester og hjelmer

Yoon nevnte ikke våpenforsyninger da han møtte pressen sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter at de hadde hatt samtaler i Kyiv. Han lovet i stedet å øke den humanitære hjelpen til 150 millioner dollar i år, opp fra 100 millioner dollar i fjor.

I tillegg skal Ukraina få mer militært utstyr i form av skuddsikre vester og hjelmer. Sør-Korea har dessuten sendt mineryddingsutstyr og annen hjelp Ukraina har bedt om.

Sør-Korea har i lang tid hatt som prinsipp at de ikke vil forsyne våpen til aktive konfliktsoner. Press fra USA, EU og Ukraina selv har ikke endret dette. Yoon sa tidligere i år at et storstilt russisk angrep på sivile kan bli det som får begeret til å renne over.

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.