FORSVAR

Sør-Korea tilbyr å sende stridsvogner myntet på sin egen hær slik at Norge kan styrke Forsvaret kjapt

Koreanerne peker på drastisk endret sikkerhetspolitisk situasjon i Europa –  lover leveranse av 24 stridsvogner til Norge i løpet av 6-8 måneder.

K2NO (lengst til høyre) ble presentert i offentligheten første gang på Seoul ADEX i oktober 2021, og skiller seg ut med norsk kamuflasjemønster, fjernstyrt våpenstasjon (Protector RWS) og aktiv beskyttelse (Trophy APS).
K2NO (lengst til høyre) ble presentert i offentligheten første gang på Seoul ADEX i oktober 2021, og skiller seg ut med norsk kamuflasjemønster, fjernstyrt våpenstasjon (Protector RWS) og aktiv beskyttelse (Trophy APS). Foto: Hyundai Rotem
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

I løpet av en måneds tid blir det avgjort om Norge skal kjøpe inn tyske eller koreanske stridsvogner.

Det står mellom Leopard 2A7 fra Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Tyskland og K2 Black Panther fra Hyundai Rotem i Sør-Korea i anskaffelsen som har ei kostnadsramme på 20 milliarder kroner.

Prosjektet har som mål å få levert de første nye stridsvognene i 2025. Men siden prosjektet startet, har Russland startet krig i Europa.

Derfor tilbyr koreanske myndigheter å hente ut 24 stridsvogner, som er i ferd med å bygges for sin egen hær, slik at de kan leveres til Norge allerede 6-8 måneder etter kontraktsignering.

Det kommer fram i et brev fra Defense Acquisition Program Administration (Dapa) i Sør-Korea til Forsvarsdepartementet, som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Drastisk endret situasjon

Det er ikke Hyundai Rotem som eier K2-designen, men derimot den koreanske stat gjennom nettopp Dapa.

I brevet peker koreanerne på den drastiske endringen i sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa etter at Russland gikk til angrep på Ukraina, og at de er godt kjent med en rekke satsinger i ulike europeiske land for å styrke sine forsvar.

De tilbyr, i samarbeid med den koreanske hæren, å reservere 24 stridsvogner som er under bygging for sitt eget forsvar hos Hyundai Rotem i Uiwang, slik at disse kan leveres til Norge allerede kommende sommer. Totalt vil de kunne levere 72 stridsvogner innen første halvår 2025.

Fra vinterprøver på Rena i februar. Her stilte KMW med sin kandidat Leopard 2A7 (t.v), mens Hyundai Rotem stilte med K2 Black Panther. Begge leverandørene leverte sine oppdaterte tilbud til Norge 16. september. Foto: Eirik Helland Urke

De nye stridsvognene skal tilføres fire mekaniserte manøverbataljoner i Brigade Nord. Det vil si at den lettere oppsatte 2. bataljon omvæpnes og at det opprettes en ny 4. mekanisert bataljon.

– Jeg håper Norge ser fordelene med en slik umiddelbar tilførsel av K2-stridsvogner som en «gap filler» sammen med den eksisterende flåten av Leopard 2A4 i Hærens kommende omvæpning. Dette tiltaket vil bidra til å sikre full operativ evne for den norske hæren i løpet av de neste 2-3 årene, heter det tilbudet fra minister for forsvarsanskaffelser Kang Eun Ho i Dapa til daværende forsvarsminister Odd Roger Enoksen i vår.

Polen skal ha tusen

Med andre ord var dette før Polen besluttet å bestille de første 180 av totalt 1000 planlagte K2 Black Panther. Også disse skal produseres i Sør-Korea, mens de øvrige drøyt 800 skal produseres av polsk industri.

Men de ti første stridsvognene for Polen skal leveres allerede i år og er også K2-er som opprinnelig var tiltenkt den koreanske hæren.

Teknisk Ukeblad får bekreftet at tilbudet om en hurtig leveranse til Norge likevel står ved lag, og at det inkluderer logistikk, teknisk understøttelse og opplæring.

K2 Black Panther i den koreanske hæren. Myndighetene i Sør-Korea henter ti stridsvogner opprinnelig myntet på dem og leverer til Polen i år, og tilbyr å levere tilsvarende 24 stridsvogner til Norge i løpet av cirka et halvt år. Foto: Hyundai Rotem

Dette vil altså være stridsvogner i koreansk konfigurasjon, mens manualer og dokumentasjon vil være på engelsk. Det vil dessuten være mulig å gjennomføre grunnleggende norsk tilpassing etter leveranse til Norge, eksempelvis å installere Cortex integrert kampsystem (ICS) fra Kongsberg Defence & Aerospace.

Stridsvognene fra en forsert leveranse vil dessuten ikke være utstyrt med aktivt beskyttelsessystem (APS), noe som var blant det hærsjefen trakk fram som essensielt i de få ordene han spanderte på nye stridsvogner under årets Army summit, men det kan ta et par år før denne teknologien er ferdig integrert på K2.

Det er heller ikke besluttet om det blir Iron Fist eller Trophy, det eneste som er på det rene er at det blir israelsk beskyttelse, enten fra Elbit eller Rafael. Det vil si, sistnevnte har i fellesskap med General Dynamics European Land Systems (GDELS) og KMW opprettet Eurotrophy som skal stå for produksjon og salg av APS-teknologien for det europeiske markedet.

Kongsberg-samarbeid

I slutten av september varslet Hyundai Rotem at de har inngått en ny strategisk samarbeidsavtale med Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) som bygger videre på en MoU-avtale fra august i fjor.

Les også

Hyundai Rotem peker på at det i første omgang vil dreie seg om integrerte kampsystemer og fjernstyrte våpenstasjoner på eksisterende plattformer som K2 Black Panther og pansrede personellkjøretøy (PPK) av typen K808 White Tiger.

I tillegg handler det om at KDAs løsninger for droneluftvern og ubemannede tårn kan benyttes i neste generasjon av disse vognene.

For Kongsberg-konsernet kan dette medføre en storleveranse av Protector RWS dersom disse skal integreres på samtlige tusen polske K2. Dette vil i så fall komme i tillegg til våpenstasjoner på 250 M1A2 SEPv3 Abrams som Polen også har bestilt og som hentes ut fra det amerikanske Crows-programmet.

TU har spurt KDA om betydningen av samarbeidet med Hyundai Rotem, og kun gått til svar at de ikke kan kommentere dette på nåværende tidspunkt.

For øvrig inngikk KDA i sommer en samarbeidsavtale med et annet koreansk selskap, Hanwha, som fra før har levert artillerisystemet K9 Vidar og tilhørende K10 ammunisjonsvogner til Norge.

Samarbeidet handler blant annet om Hanwhas varslede tilbud til kommende norske norske forsvarsanskaffelser til Hæren: Flere stormpanservogner og langtrekkende presisjonsild.

Hanwha vil tilby K239 Chunmoo-plattformen, med blant annet NSM-missiler som ammunisjon, og siste versjon av K21 stormpanservogner – som går under navnet Redback.

Begge disse prosjektene er foreløpig på RFI-stadiet, det vil si at Forsvarsmateriell kartlegger hva som finnes på markedet før det eventuelt lyses ut konkurranser.

Les også

Les mer om: