NETTARKIV

Sopp i fuktig gips

27. mai 2002 - 11:04

Gipsplater benyttet som vindsperre i Danmark, er ofte blitt fuktige. Det har ført til muggvekst. Produsenter og eksperter beskylder rådgivere og entreprenører for å bruke materialet feil, skriver Ingeniøren.

Særlig ved lette fasader har gips blitt benyttet som vindsperre. Problemet er at platene ofte står utsatt for vær og vind på byggeplassene i lang tid før fasaden settes på. Eller fasaden kan være utett. Da er det vanskelig å avsløre fuktskader.

En fire år gammel administrasjonsbygning i Københavns Lufthavn og en av "fingrene" har fått fuktskader. Dette er bygg på til sammen 19.000 kvadratmeter, men hele fasaden er ikke nødvendigvis skadet. Skadene har oppstått fordi regn har kommet inn bak fasadebekledningen. Problemet er forsterket ved at hulrommet bak aluminiumkassettene ikke er tilstrekkelig ventilert. Bygningssjef Mikkel Jeppesen frykter en betydelig regning.

Gipsprodusentene Danogips og Gyprox har sendt ut en veiledning om hvordan platene skal brukes. De er ikke beregnet som klimaskjerm, men som vindsperre og brannsikring. Korrekt brukt bør det ikke oppstå problemer, mener de. Storentreprenør Skanska er ikke enig. - Vi overveier å forby gips som vindsperre i det fuktige danske klimaet, sier seksjonssjef Peter Thompson i Skanska Indeklima og Bygningsundersøgelser.

(lh)Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.