NATURVITENSKAP

Sopp flytter karbon

KARBONTRANSPORT: Professor Liz Wellington ved University of Warwick i England studerer betydningen av sopptråder når det gjelder transport av karbon gjennom jordlagene på planeten.
KARBONTRANSPORT: Professor Liz Wellington ved University of Warwick i England studerer betydningen av sopptråder når det gjelder transport av karbon gjennom jordlagene på planeten. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
31. jan. 2006 - 07:51

Det viser undersøkelser utført av University of Warwick (UoW) i England.

Strømmen av karbonforbindelser gjennom det øverste jordlaget på planeten er ti ganger større enn den karbonmengden som frigjøres når vi brenner hydrokarboner.

Mysterium

Strømmens størrelse har lenge vært et mysterium for forskerne.

Litt av årsaken er at karbonflytens størrelse og viktighet har vært vanskelig å fastslå på grunn av komplisert samhandling med mikrober i jorden.Det er nettopp dette som forskerne ved UoW nå ser nærmere på. De er på sporet fordi de har funnet ut mye mer om de helt sentrale små krypene nede i bakken, de som spiser hydrokarboner.

AM-sopp

Forskerne ved UoW – ledet av professor Liz Wellington - satte opp en gruppe sammen med kolleger fra universitetene i Aberdeen, Lancaster og Sheffield.

Det gruppen ville sjekke nærmere var hvorvidt spesielle plante-koblede sopper (arbulscar mycorrhizal sopp, AM-sopp) hadde noe å gjøre med den store transporten av karbonforbindelser i jorden. AM-soppene finner man ved ca 80 prosent av alle landplanters røtter.

Små tråder

AM utvikler fine tråder som er vidt spredt gjennom jordlagene. Trådene er avgjørende for plantenes opptak av vann og næringsstoffer som fosfater.

Men hittil har man ikke visst at de også kunne spille en sentral rolle når det gjelder forflytting av karbon gjennom jordsjiktene. Ved frysebehandling av utvalgte jordstykker ble jorden gjort steril. Deretter førte forskerne inn jordmidd (collembola) i en del av jordstykkene mens andre forble uberørt av midd. Jordmidd oppfatter AM som mat.Jordstykkenes gressbevokste toppsjikt ble så tilført karbondioksidgass. Etter en tid målte man opptaket av karbon.

Sopptransport

Der jorden var tilført AM-spisende midd var forekomsten av karbon lik null. Der AM hadde fått leve i fred var det fullt av karbon.

Ergo: AM sørger for transport av atmosfærisk karbon ut i jordlagene, fra plantene. Forskergruppen studerer nå hvor viktig dette er for den totale karbonbalansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.