MOBIL

Sony lanserer Xperia Go og Acro S

Sonys vanntette nyheter kan ligge på en meters dyp i en halvtime.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. mai 2012 - 13:54

Sony har lansert to nye telefoner i Xperia-serien: Xperia Go og Xperia Acro S. Fellesnevneren er at begge to skal være spesielt slitesterke. De nye telefonene har begge to beskyttelse mot vann og støv.

Xperia Go er den som er best polstret, da den har IP67-klassifisering. Det vil si at den er helt støvtett, og at den skal tåle å ligge under 1 meter vann i inntil 30 minutter uten at vann trenger inn.

Xperia Acro S har IP57-klassifisering, noe som betyr at den er beskyttet mot støvinntrenging, men ikke fullstendig støvtett. Den er imidlertid vanntett ned mot 1 meter i 30 minutter.

Det finnes en rekke slike telefoner på markedet allerede, som Sonys egne Xperia Active, Motorola Defy og Samsung Galaxy Xcover.

LES MER: Smarttelefonene som tåler en støyt

Disse telefonene er litt mer klumpete enn smarttelefoner flest, og Sony vil forsøke å skille seg fra denne mengden ved å gi de nye telefonene sine en mer "vanlig" design. Ikke at dette er noen unik linje for Sony - Panasonic forsøker å gjøre det samme med den kommende telefonen Eluga.

Ingen bombesikker løsning

Spørsmålet er selvsagt hvor mye slike telefoner faktisk tåler, og hvor stor sannsynlighet det er for at du kan skade telefonen ved normal bruk. Det har vært oppe saker som omhandler akkurat dette temaet tidligere.

DinSide.no omtalte et tilfelle hvor en vanntett Motorola Defy ble fuktskadet, selv om eieren mener å kun ha utsatt den for bruk den burde tåle.

Ifølge Erik Sandsmark, National Account Manager i Sony Mobile Communications Norge, er deres nye vanntette telefoner testet svært grundig. De garanterer altså at de tåler de belastningene som markedsføres.

Men for at telefonene skal være helt vanntette må du selv sørge for å ta forholdsregler. Det kan trenge vann inn i også disse telefonene dersom du ikke passer på å lukke lukene til hodesett og USB-tilkobling. Sonys telefoner vil varsle deg om at for eksempel hodesettluken er åpen om du tar ut lydpluggen og ikke lukker luken.

Så lenge lukene er lukket og telefonen ikke utesettes for påkjenninger den ikke er laget for å tåle skal ikke fukt komme inn i telefonen. Skulle du likevel oppleve å få vannskader på telefonen kan et mobilverksted undersøke om skaden skyldes feil bruk eller feil på telefonen.

- Verkstedene har en rutine hvor de pumper vakuum i telefonen. Om telefonen holder det vakuumet er det ingen feil med telefonen, sier Sandsmark.

De vil også kunne se om telefonene har blitt utsatt for for høyt vanntrykk, ved at gummipakninger i telefonen gir etter. Det kan skje om du mister telefonen ned på dyp særlig større enn en meter.

- Slike tilfeller vil uansett bli behandlet med skjønn, forsikrer Sandsmark.

Gingerbread

En annen interessant faktaopplysning er at Sony fortsatt er glade i den gamle Android-versjonen 2.3 Gingerbread. Xperia Go kommer nemlig med denne.

Telefonen skal riktignok oppdateres til Android 4.0 etter lansering. Xperia Acro S kommer for øvrig med Android 4.0 når den dukker opp i butikkhyllene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Xperia Go

Go er den minste av de to nye telefonene. Den har en 3,5 tommers skjerm som er dekket av et ripesikkert mineralglass. Oppløsningen er 320 x 480 piksler. Skjermen har også noe Sony kaller "wet finger tracking", som enkelt og greit betyr at den skal være brukbar selv om skjermen er våt.

Under panseret sitter systembrikken NovaThor U8500, som har en tokjerneprosessor på 1 GHz og den sterke grafikkprosessoren Mali400MP. Arbeidsminnet er på 512 MB.

Telefonen har 8 GB innebygget lagringsminne, og støtte for minnekort. Kameraet på baksiden tar bilder i fem megapikslers oppløsning.

Telefonen er laget med tanke på den som bruker mobilen under trening, da den leveres med forhåndsinstallerte treningsapper.

Ellers får du de vanlige funksjonene, som GPS, trådløst nett og støtte for høy nedlasting i 3G-nettet via HSDPA.

Xperia Go veier 110 gram og måler 111 x 60 x 9,8 mm.

Xperia Acro S

Acro S har fått en skjerm på 4,3 tommer med HD-oppløsningen 720 x 1280 piksler. Det gjør at skjermen har like høy pikseltetthet som skjermen til Sony Xperia S. Også Arco S har "wet finger tracking" og ripesikret mineralglass.

Kameraet har 12 megapikslers oppløsning, og Sony hevder at det skal kunne startes opp fra låst telefon på rett over ett sekund.  Du kan ta video i full HD, altså 1080p. Telefonen har også et frontkamera med mulighet til å ta video i 720p-oppløsning.

Systembrikken er en Qualcomm MSM8260, som har tokjerneprosessor på 1,5 GHz og grafikkprosessoren Adreno 220. Det er 1 GB arbeidsminne, og 16 GB innebygget lagringsminne. Dette kan videre bygges ut ved hjelp av minnekort.

Acro S har fått NFC, som på sikt gjør at du kan bruke telefonen som betalingskort. Den har også HDMI, slik at du kan koble telefonen til TV-en din.

Telefonen er ikke like godt sikret mot støv som Xperia Go, men den er utstyrt med samme vannsikring - altså skal du kunne senke den til en meters dyp i inntil 30 minutter uten at den tar skade av det.

Begge telefonene kommer i salg i løpet av tredje kvartal. Prisene er foreløpig ikke offentliggjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.