MOBIL

Sony Ericsson først med WebGL

Xperia-telefonene er de første Android-telefonene som støtter avansert 3D-grafikk i nettleseren.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. nov. 2011 - 08:19

I sin siste oppdatering til Xperia-telefonene sine har Sony Ericsson inkludert støtte for WebGL. Dette er enkelt forklart en teknologi som gjør det mulig å vise avansert interaktiv 3D-grafikk via JavaScript. Dette gjør det igjen mulig å vise nettsider med avanserte 3D-grensesnitt i nettleseren.

Ett eksempel på et nettsted som benytter WebGL er Google Maps, som nylig introduserte funksjonen MapsGL. Denne gir deg mulighet til å for eksempel vise kartene i 45 graders vinkel, og det er bare å zoome inn for å se Street View-bilder. Det blir omtrent som Google Earth i nettleseren.

Les mer om WebGL i Google Maps hos Google.

Felles standard

WebGL er en felles standard, og dersom du støter på en nettside som benytter dette vil det fungere uavhengig av hvilken nettleser du benytter, så lenge den støtter WebGL.

Utfordringen for utviklere er at de fleste WebGL-nettsteder er laget for å brukes med mus, mens de fleste telefoner kun har trykkskjerm. For at tjenestene skal fungere skikkelig på mobiltelefoner må det også tas hensyn til at de skal brukes på mobil. Dermed har utviklere noe av den samme utfordringen som de har med Flash.

Sony Ericsson først ut

Sony Ericsson er altså først ute på Android, og det vil trolig ta noe tid før det er utbredt støtte for WebGL i andre telefoner. Dermed vil det trolig også ta litt tid før du finner mange nyttige nettsteder som benytter dette.

Av andre telefoner er det foreløpig bare Nokia N900 som støtter WebGL. Firefox for Mobile har også støtte for dette.

Poenget er ikke bare å vise fancy grafikk i nettleseren, men heller å lage nye applikasjoner som kan kjøres her. Dette kan for eksempel være spill. Siden WebGL enkelt sagt snakker direkte med grafikkbrikken i telefonen din er det mulig å vise langt mer avansert grafikk. Og denne vil tegnes opp jevnt og fint.

Sony Ericsson har gravd frem noen eksempler du kan se på mobilen din om du har en Xperia-telefon, slik at du kan få et bedre inntrykk av hva det dreier seg om. De kan også vises i PC-nettlesere som har støtte for WebGL, for eksempel Google Chrome.

Se dem her:

Interaktiv Sony Ericsson-logo

Interaktiv Walt Disney-figur

Interaktiv demo med to ninjaer

Du kan lese mer hos Sony Ericsson.

Kilde: Sony Ericsson developer blog

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.