IT

Sømløst fra Cisco

Salgssjef Nils-Ove Gamlem er spent på hvordan sømløs nettverksjobbing har utviklet seg om tre år.
Salgssjef Nils-Ove Gamlem er spent på hvordan sømløs nettverksjobbing har utviklet seg om tre år. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
28. mai 2008 - 08:24

Selskapet kaller løsningen Motion, og de første versjonene er ute på bedriftsmarkedet i dag. Konseptet går ut på at all programvare som brukerne trenger ligger i nettet og ikke i mobilen eller pc-en, samt at enhetene benytter nettverket som er tilgjengelig, som gprs eller wlan.

Bruksområdene er flere.

- Vi satser blant annet på telefoner med såkalt dual mode. Det vil si at mobilen i tillegg til mobilselskapets ordinære nett kan koble seg opp mot en trådløs internettsone, Wlan, forklarer Nils-Ove Gamlem, leder av salg og nye teknologier hos Cisco Norge.

På ønskelisten

Dermed kan du holde samtalen gående uten avbrudd fra mobilnettet ute og inn i det rimeligere trådløse nettet på jobben eller hjemme. Dette kalles en ”sømløs overgang” og har stått på bransjens ønskeliste i mange år.

Tre år

Gamlem medgir at ikke alt er på plass ennå. Han ser for seg en utvikling over tre år før løsningen er utbredt og de fleste funksjoner er ferdig utviklet.

Kjernen i teknologien er en sentral boks i nettverket, som blant annet registrerer om du bruker en kraftig pc eller enkel mobiltelefon, og om denne er koblet til en treg mobillinje eller befinner seg i en trådløs internettsone. På den måten kan kvaliteten på tjenestene tilpasses utstyr og båndbredde.

Ser de ansatte

Til nå har Cisco testet ut blant annet en loggefunksjon på de ansattes mobiltelefoner.

- Jeg kan sette telefonen på møtestatus, og da vises jeg som ikke tilgjengelig på kollegenes telefoner, sier Gamlem.

Tilsvarende kan nettverket fange opp om en lærer befinner seg i klasserommet eller hvor på avdelingen en sykepleier oppholder seg for øyeblikket.

Gevinst

Både kjerneteknologien til Cisco Motion og programvaren som en kundebedrift benytter i sin drift er plassert i nettverket. Dermed skal løsningen fungere uansett hvilke operativsystemer som finnes i mobiler og datamaskiner.

- Gevinsten er at IT-avdelingen får langt enklere oppgaver med å administrere stabens behov for nettilkobling, sier Gamlem.

Behovet øker

Han er ikke i tvil om behovet for konseptet:

- 25 prosent av arbeidstakerne i verden er allerede mobile, og andelen øker – spesielt innen det offentlige. Prognoser tyder på 878 millioner mobile arbeidstakere globalt i 2010, sier Ciscos leder for nye teknologier.

Partnere

En rekke selskaper har på trappene et samarbeid med Cisco om deres Motion-løsning, blant andre HP, IBM, Nokia, Oracle og Philips Healthcare.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.