PRODUKSJON

Sømløs rørdatafangst

RØR: Båndstål valses til rør. Lengden på stålrørene som produseres i løpet av ett år ved fabrikken i Fredrikstad rekker mer enn jorda rundt.FOTO: SØNNICHSEN
RØR: Båndstål valses til rør. Lengden på stålrørene som produseres i løpet av ett år ved fabrikken i Fredrikstad rekker mer enn jorda rundt.FOTO: SØNNICHSEN
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
13. des. 2004 - 08:00

Da de moderniserte sitt ERP-system (Enterprise Resource Planning), så Sønnichsen at det også var naturlig å modernisere systemet for datafangst.

Bedriften hadde lenge hatt system for datainnsamling fra produksjonen integrert med de administrative systemene (ERP).

– Etter hvert var det ikke flere utviklingsmuligheter på systemet som ble satt i drift i 1988, forteller produksjonssjef Trond Kristiansen ved fabrikken i Fredrikstad. Datafangstsystemet ble for dyrt å vedlikeholde fordi det var basert på skreddersydd programvare og umoderne maskinvare. Dessuten var det lite fleksibelt med hensyn til utvidelser.

Microsoft-plattform

I den nye løsningen brukes ERP-systemet Navision fra Microsoft Business Solutions (MBS), mens datafangstsystemet RSBizWare kommer fra Rockwell Automation. Begge løsningene er basert på Microsoft-plattform og sikrer en tett integrasjon. Det har vært et meget tett samarbeid mellom de to leverandørene av systemene, SI-Data og Triple-S.

– Vi som leverer systemene kommer egentlig fra to forskjellige verdener, men vi finner hverandre fordi vi begge bruker Microsoft-plattformen, sier salgssjef Niclas Weldingh hos SI-Data.

– Dette er blitt et bra prosjekt, og det er spesielt at to selskaper har samarbeidet på denne måten, sier Tom-Roger Stensberg hos Triple-S. Han er salgssjef for industriell IT.

Systemet ble grundig testet før det ble satt i drift.

– Slik fikk vi tatt de fleste feilene og fikk et stabilt system da det ble satt i regulær drift, sier Kristiansen. – Nå blir de ansatte mer involvert i produksjonsprosessen. De ser at deres jobb påvirker resultatet. Så langt har vi bare fått bare positive tilbakemeldinger fra operatørene.

Integrert

Når en ordre skal produseres, laster operatøren ordren direkte ned fra ERP-systemet Navision til sitt operatørsystem. Dette vil så løpende gi tilbakemelding til ERP-systemet med alle detaljer fra produksjonen fordi systemene er sømløst integrert.

På sin terminal kan operatøren beregne effektiviteten (OEE – Overall Equipment Effectiveness) på produksjonen. OEE-faktoren er et kraftig verktøy som gir et realistisk bilde av hvor effektiv produksjonen er da den tar hensyn til en rekke parametere.

Systemet gir mulighet for avansert statistikk og sporbarhet. Alle rapporter presenteres via et enkelt internettbasert grensesnitt som er tilgjengelig for hele virksomheten. Trond Kristiansen hevder at systemet gir mulighet for forbedringer i hele produksjonskjeden og kan gi økt produksjon og redusere produksjonskostnadene.

– Vi får visualisert mye bedre hva som skjer, og det gir bedre kvalitetssikring, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.