NYETEKNOLOGIER

– Som å få to knappenåler til å kollidere midt over Atlanteren

Partikkelakseleratoren Large Hadron Collider er endelig klar til å sette i gang kollisjoner med "ordentlig" høy energi.
Partikkelakseleratoren Large Hadron Collider er endelig klar til å sette i gang kollisjoner med "ordentlig" høy energi. Bilde: CERN
Stein Jarle Olsen
26. mars 2010 - 15:06

Strålene i den trøbbelomsuste partikkelakseleratoren Large Hadron Collider ved CERN sirkulerer nå med høyere energi enn stråler noensinne har hatt i en akselerator.

Presisjon

Tirsdag begynner de første forsøkene på å få de høyenergetiske strålene til å kollidere.

– Omtrent som å skyte to knappenåler over Atlanteren og få dem til å kollidere på halvveien, sier Steve Myers, CERNs direktør for akselleratorer og teknologi, i en melding.

Også norske forskere venter i spenning.

– Fysikere verden over har ventet på dette. Endelig kommer vi i gang med det maskinen er bygget for: å finne naturens aller minste byggeklosser og få en bedre forståelse av hva som skjedde umiddelbart etter Universets tilblivelse, sier professor Farid Ould-Saada ved Universitetet i Oslo.

– Banebrytende

– CERN er et godt eksempel på betydningen av internasjonalt samarbeid om stor forskningsinfrastruktur. De banebrytende LHC-eksperimentene som nå finner sted vil gjøre CERN til en av de viktigste arenaene for avansert grunnforskning i mange år fremover. Jeg er glad og stolt over at norske forskere er aktivt involvert i dette samarbeidet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Hver stråle har en energi på 3,5 teraelektronvolt (TeV), slik at kollisjonen blir på 7 TeV. Det er i seg selv ikke særlig mye, men energien i kollisjonen blir konsentrert på et ekstremt lite område - rundt en million million ganger mindre enn en mygg.

Dermed er det nok til å knuse partikler.

Les mer om: