NYHETER

Solvik-Olsen får en uke til å svare Stortinget

Seks svar og en redegjørelse er hva Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen krever av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Han får en uke på seg.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier han ser fram til å svare på spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier han ser fram til å svare på spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix Bilde: Roald, Berit
NTB
13. jan. 2016 - 15:30

Oslo (NTB-Mats Rønning): Bakgrunnen for saken er en konflikt mellom Frp-statsråden og den tidligere kommunikasjonssjefen i Samferdselsdepartementet, Anne Marie Storli.

I flere artikler i Dagens Næringsliv påpekes det at Storli kan ha blitt fjernet fra jobben fordi hun ikke ville gi partipolitisk bistand til Solvik-Olsen, noe samferdselsministeren i intervjuer har avvist.

– Det er nødvendig for oss å avklare statsrådens rolle i denne saken, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Arbeiderpartiets Martin Kolberg, til NTB.

 

Stemte imot

Mot stemmene til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet besluttet komiteen tirsdag å sende brev til Solvik-Olsen. Statsråden avkreves svar på seks spørsmål, i tillegg til å bli bedt om å redegjøre for omstendighetene rundt leien av en bil som han brukte på sin mye omtalte E6-tur.

– Det er én side av saken, slik den har kommet fram i mediene, som vi mener er relevant for komiteen, nemlig spørsmålet om statsråden har bedt embetsverket drive partipolitikk. Problemet er at flertallet i komiteen i brevet også knytter direkte an til personalsaken, sier Frps Helge Thorheim til NTB.

Høyres Michael Tetzschner ser det på samme måte og viser til avtalen som ble inngått mellom partene da Storli gikk av som kommunikasjonssjef.

– Vi legger til grunn at begge parter er fornøyd med avtalen. Iallfall har de begge skrevet under. Når flertallet går inn i personalsaken, har vi ikke annet valg enn å stemme imot. Kontrollkomiteen skal ikke gjøre seg til personalkomité i staten, sier Tetzschner.

 

Avviser

Kolberg føler seg ikke truffet av kritikken fra Høyre og Frp. Han avviser at flertallet i komiteen griper inn i en personalsak.

– Vi tar ikke opp de personalpolitiske sidene ved saken, men ønsker simpelthen å få vite om statsråden har brukt partipolitisk argumentasjon for å skape et grunnlag for omplassering av en embetsperson i Samferdselsdepartementet, sier han.

I brevet viser komiteen til påstander om at Solvik-Olsen har hatt en aktiv rolle i å fjerne Storli fra stillingen. Blant spørsmålene han stilles, er hvordan han ser på skillet mellom politisk ledelse og embetsverk, og om han har bedt om partipolitisk bistand fra kommunikasjonsavdelingen.

Da det ble klart at det var flertall for å sende brevet, bidro Høyre og Frp med enkelte spørsmål selv også, som en samlet komité så stilte seg bak. Blant disse er spørsmålet om Solvik-Olsen var misfornøyd med samarbeidet og leveransene fra kommunikasjonsavdelingen.

Svarene fra statsråden vil bidra til å avgjøre om det blir åpnet kontrollsak og eventuelt avholdt høringer. Ketil Solvik-Olsen sa tirsdag til Dagsavisen at han vil bidra til å svare «så fort som mulig». Svarfristen komiteen selv oppgir i brevet er 19. januar. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.