KRAFT

Solvarme reduserer CO2-utslipp i u-land

Knut Strøm
30. okt. 2007 - 07:04

Jon Bøhmer fikk nylig L.A. Engers Legats Nyskapingspris 2007 for et system som varmer opp vann eller luft med solenergi. Solvarmeren er laget i profiler av ekstrudert aluminium, og den er langt rimeligere enn konkurrerende alternativer.

Solvarmeren har en overflate på rundt 0,3 m 3 og koster rundt 170 kroner. Bøhmer har utviklet og selger også en rekke andre produkter, blant annet en solkoker som sparer bruk av ved.

– I Afrika gir en solbelyst flate på en kvadratmeter en effekt på 1 kW, sier han.Kan lett tas med

Gründeren har selv oppholdt seg i Kenya i en lang periode og pønsket på hvordan solressursene kan utnyttes bedre. Først kjøpte han seg en parabol som ble dekket med aluminiumsfolie og som utgjorde de første forsøkene. Siden tok han utgangspunkt i et gammelt patent fra 1968 som han utviklet videre slik at det ble en sammenleggbar enhet.

– Solkokeren er lett å bære, og det er en fordel fordi den kan tas med når folk skal ut på jordene for å arbeide, sier han.

Bøhmer har sett på en del andre konstruksjoner av slike solkokere, men de er lite effektive og er dyre å produsere. Hans konstruksjon er basert på en speilflate i en aluminiumsramme som bare veier to kilo. Derfor er det lett å bære med seg.

Vedproblemer

Den reflekterende flaten har et areal på 1,5 m 2 og kan derfor gi en effekt på 1,5 kW og har plass for to kokekar, men det er også mulighet for å steke.

– Solkokeren kan erstatte mye bruk av ved, trekull eller tørket kumøkk som brensel, sier Bøhmer.

Mange bruker også slikt brensel til å koke innendørs. Det fører til at 4000 mennesker dør hver dag på grunn av røyken. I Afrika blir mange både voldtatt og drept når de må gå langt for å finne ved. Dessuten fører bæringen også til at mange får rygglidelser.Konservere matvarer

En solvarmer kan pasteurisere opp til 20 liter vann om dagen ved å varme opp vannet til mist 68 grader.

– Den vil bidra til å redusere kolera og andre bakterielle sykdommer som smitter gjennom vann og tar livet av flere tusen mennesker daglig, sier Bøhmer. Den reduserer også behovet for ved, som i dag er en vesentlig årsak til avskoging og erosjon i utviklingsland.

Solvarmeren kan også brukes til å tørke frukt og kjøtt, slik at det er mulig å lagre disse uten at det trengs ekstra energi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi tenker oss at dette kan brukes både innen husholdningen, på landsbynivå eller rent industrielt, sier han.

Hippo roller er et annet interessant produkt. Det er en vanntønne på 90 liter som kan trilles og gjøre det lettere å hente vann.Finansieres med karbonkreditter

– I utviklingsland kan solvarmeren og solkokeren finansieres med karbonkreditter og blir i realiteten gratis for brukeren, påpeker Bøhmer, men han ser også muligheter for bruk andre steder i verden.

– Produktene er basert på ekstrudert aluminium, og de kan produseres i store kvanta i en rekke land og burde ha interesse for Hydro og andre aluminiumsprodusenter, sier han.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.