SAMFUNN

Solkongen

Alf Bjørseth er ikke lett å få tak i; mannen som sammen med Reidar Langmo har hovedæren for at Norge har en omfattende solcellevirksomhet. Vi klarer å huke fatt i ham under en mellomlanding i Oslo, nettopp ankommet fra investorer i USA og på farten videre til Glomfjord hvor store fabrikkutvidelser er på gang i ScanWafer AS, ett av mange selskaper Bjørseth har vært med på å etablere de siste årene.

Bjørseth liker raske forflytninger. Dette er noe han har med seg fra sin tidligere karriere som aktiv orienteringsløper. Kjemikeren, med doktorgrad fra Universitetet i Oslo i 1979, mener fortsatt å være god for å kunne tilbakelegge maratondistansen på under tre timer, selv om det snart er ti år siden han deltok i sin siste organiserte maraton.

Formen pleies i dag mer med friluftsliv enn løping gatelangs. Bjørseth trives i skog og mark, særlig i selskap med sin kano og gode venner. Mannen er nemlig lidenskapelig kanopadler og har utforsket et utall vassdrag i det sørlige Norge og Sverige. – Vi er en fast gjeng som har padlet sammen hver eneste sommer i 26 år, sier han, som for øvrig også er president i Rådet for kano og friluftsliv.

Bjørseth har lang arbeidserfaring som kjemiker, blant annet som forsker og forskningsdirektør ved Senter for industriforskning i Oslo, nåværende Sintef Oslo, på 70- og 80-tallet. Han var forskningsdirektør hos Norsk Hydro i seks år. Hans periode som teknisk direktør i Elkem fra 1990 til 94 la grunnlaget for kompetansen som førte til etableringen av ScanWafer i 1994.

Til tross for hektisk aktivitet som bedriftsetablerer, mener Bjørseth at hans viktigste bidrag til de nye bedriftene ligger i utvikling av ny teknologi for å redusere produksjonskostnadene. – Jeg har jobbet med teknologiutvikling hele livet. Det er det jeg kan best, sier han.

Bjørseth er for tiden inne i en meget hektisk periode av sitt liv – kanskje den mest hektiske noensinne. Da er det godt å kunne ty til pianoet i ledige stunder. Han synger dessuten i kor. Og har ganske riktig sett filmen om mannskoret fra Berlevåg. Og ble heftig begeistret.

Les mer om: